Wysłany: Sro Cze 01, 2011 11:02 [r416] Wysokie obroty
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Mam problem z obrotami . Nie jest to zawsze , ale czasem obrotomierz mi sie zatrzyma na ponad 2000 obrotów i stoi. Jak podniosę nogą pedał gazu w górę - to ustępuje. Myślałem że to może czujnik położenia przepustnicy lu silniczek krokowy.
Przepustnice wyczyściłem , krokowca jeszcze nie . Ale gdyby to było jedno z dwóch to nie pomagało by podnoszenie pedału gazu.
Jeżeli macie pomysły to bede bardzo wdzięczny za porady.
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 01, 2011 11:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
U mnie jest tak, że jak staję na skrzyżowaniu, wrzucam na luz to obroty nie spadają, tylko utrzymują się na ok. 2000 obrotów. W pierwszym momencie pomyślałem to dodam gazu może spadną - tak się nie stało, zatrzymały się jeszcze wyżej na ok. 3000 tys obrotów. Jak wcisnąłem sprzęgło, wrzuciłem jedynkę i lekko puszczałem sprzęgło obroty spadały, lecz jak znów dawałem na luz obroty się zwiększały i utrzymywały jak poprzednio. Zaznaczam, że nie zawsze tak się dzieję. Zauważyłem, że problem jest wtedy jak na dworze jest bardzo ciepło.
Stąd moje pytanie - czy powinienem przeczyścić silniczek krokowy, sprawdzić czujnik położenia przepustnicy???
Jednak czy to jest główną przyczyną skoro mi się tak nie dzieje jak koledze wyżej??
Co oprócz linki może mięć na to jeszcze wpływ??
Oraz powiedzcie mi czy da się zrobić coś z tym, żeby auto było bardziej żywe w upalne i ciepłe dni? , gdyż zauważyłem jak jest cieplej auto wolniej przyśpiesza (jest bardziej mułowate) niżeli wtedy gdy pogoda jest przykładowo jak teraz deszczowa?
Jednak czy to jest główną przyczyną skoro mi się tak nie dzieje jak koledze wyżej??
Zrób to, uwierz mi na słowo.
maanii napisał/a:
Oraz powiedzcie mi czy da się zrobić coś z tym, żeby auto było bardziej żywe w upalne i ciepłe dni? , gdyż zauważyłem jak jest cieplej auto wolniej przyśpiesza (jest bardziej mułowate) niżeli wtedy gdy pogoda jest przykładowo jak teraz deszczowa?
Hmmmm,,, dzięki za porady - mechanik mi powiedział że może się zacinać pedał gazy. Zrobiłem to co napisaliście - przesmarowałem linke gazu oraz ją lekko popuściłem - na razie jest ok - ale powiem za parę dni czy to wszystko zdało egzamin. Na razie jest w porząsiu - dzięki ziomale za porady
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
kurczę, a u mnie przepustnica jest czysta, linka gazu wcale nie jest napięta. A przypadek taki że wskakuje jak wyżej na wysokie obroty i np. z 3000 zejdzie na 2500 tylko że zajmuje mu to z 60 do 90 sekund;/ Silniczek czyściłem w wakacje.
[ Dodano: Pią Paź 21, 2011 14:57 ]
silniczek krokowy- malutka plamka na nim była, wyczyściłem i wszystko ok. dzięki za pomoc Panowie i Panie:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum