Wysłany: Sob Paź 29, 2011 12:16 [R 200] Pompa Wtryskowa
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam
Mam pewien problem.
Jakiś czas temu zawaliła mi się pompa wtryskowa. Nie podawała paliwa. Wyciągnąłem ją samodzielnie i zawiozłem do gościa, który zajmuje się regeneracją pomp. Stwierdził, że z pompą wszystko gra zanieczyściła się na siatce jakimś syfem; przeczyścił, sprawdził skasował 250 pln i lalka. Zamontowałem pompę z powrotem. Miałem małe problemy z ustawieniem zapłonu, ale poszedł. Zadowolony przejechałem się dłuższy kawałek aby sprawdzić czy wszystko gra. Zaczęła się zapalać kontrolka "check engine". Pomyślałem, że zapłon jest źle ustawiony. Zaprowadziłem autko do znajomego mechanika aby podjechał na komputer sprawdził zapłon i ustawił tak jak powinno być i by kontrolka się nie zapalała. Mechanik odezwał się następnego dnia i powiedział, że zapłon jest ustawiony idealnie, a pompiarz przestawił dawkowanie paliwa na pompie. Ów znajomy stwierdził, że jest to ustawiane elektronicznie i on nie podejmuje się tego zmieniać gdyż nie ma sprzętu, a musi być to robione bez wymontowywania pompy. Nie bardzo wiem co o tym wszystkim myśleć. Pomóżcie.
Ps. Po własnoręcznym zamontowaniu pompy pali ok 9/100 wcześniej jakieś 5,5/100
Check engine pojawia się przy dłuższej jeździe na jednym biegu, po wciśnięciu sprzęgła gaśnie.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 29, 2011 12:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
tak to jest jak jedna rzecz robi kilka osób teraz pompiarz zegna na ciebie ty na niego a mechanik na was.... i winnego nie ma.
z tego co wiem dawką paliwa steruje komputer czy sie myle to jest elektroniczna pompa
Pompa jest Bosha i jest sterowana komputerowo.
Nie zdejmowałem korpusu pompy i nawet nie zaglądałem do jej elektryki.
Czyli sterowanie dawką paliwa odbywa się elektronicznie?
Jężeli tak, to pompiarz musiał coś poprzestawiać przy sprawdzaniu pompy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum