Wysłany: Pią Lis 18, 2011 13:25 [R620 sdi 96r.] problem z akumulatorem
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z moim roverkiem. Dosyć często rozładowuje mi się akumulator ( co 4 dni go ładuje) . Byłem u mechanika sprawdzić akumulator i stwierdził że jest jeszcze sprawny (w 77%). Poradził żeby wymienić szczotki i regulator napięcia. Tak tez zrobiłem ale poprawy niema , nie wiem już gdzie szukać przyczyny.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 13:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A jak sprawdzić czy to na 100% alternator? Czy w ogóle to możliwe? Wymienie i okaże się ze problem nadal istnieje i kasa niepotrzebnie wydana. Już sam nie wiem.
Test ładowania bez obciążenia 13.60 v pod obciążeniem 13.16v.
Slepiecc, Niech Ci mechanik jeszcze sprawdzi pobór prądu przy wyłączonym zapłonie, może coś prąd kradnie poprostu
[ Dodano: Pią Lis 18, 2011 14:28 ]
troszkę mało te 13,6 coś mi się zdaje
[ Dodano: Pią Lis 18, 2011 14:32 ]
na elektrodzie piszą że minimalne napięcie ładowanie powinno być 13,9, więc troszku masz mało, sprawdź może jeszcze masę, z tego co mi wiadomo przez masę tez takie cyrki mogą się dziać
ładowanie mierzyłeś na akumulatorze czy na wyjściu alternatora?
powinno być na alternatorze 14,4-14,6, więc masz mało. Chyba, że mierzyłeś na akumulatorze to będzie trochę mniej, ale nie pamiętam dokładnie ile miałem.
raczej nie, on działa i pobiera energię tylko wtedy kiedy grzeje świece - gdyby grzał cały czas by je spalił. Możesz go sprawdzić w łatwy sposób, jak było już na forum ale napiszę raz jeszcze:
miernik na którąś ze świec - na wyłączonym - pokaże 0, grzejesz świece ma być około 11 jak skończą się grzać ma być znów 0, dodatkowo będzie słychać przekaźnik.
zmierz alternator ile daje, na wyjściu od niego ma być 14,4-14,6, jeśli jest sprawny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum