Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 2003
Witam,
Dziś założyłem instalację gazową BRC sequent 24.11 do mojego roverka, ale według mnie coś nie działa ona prawidłowo. Po przełączeniu na gaz samochód po mocnym naciśnięciu na pedał gazu na biegu jałowym na początku lekko się dusi a dopiero później wkręca się na obroty (gazownik twierdzi że to wina położenia wtrysków gazu które to nie da się idealnie zamontować w takiej pozycji w jakiej są wtryski od benzyny - a to z tego względu że dochodzi ok. 20 cm przewodu gumowego między listwą wtryskową od gazu a miejscem wpięcia się), dodatkowo podczas jazdy po gwałtownym naciśnięciu gazu potrafi szarpnąć tak jakby się dławił, a przy dojeżdżaniu do świateł i wrzuceniu luzu zauważyłem sporadycznie falujące obroty (między 1200 a 600 i w dół) które skutkowały zgaszeniem silnika.
Wiem, że w roverku mam do wymiany czujnik położenia wałka rozrządu, który nie podaje w ogóle sygnału do kompa (gazownik twierdzi, że sygnał z czujnika wałka rozrządu jest zamienny z sygnałem czujnika wału korbowego i do tego drugiego się w końcu podpiął aby dokończyć kalibrację instalacji), ale czy możliwe jest, że przez jeden czujnik samochód aż tak bardzo wariuje? Podczas jazdy próbnej powiedziałem mu o usterkach - pierwsze pytanie to kiedy były wymieniane świece, świece wymieniałem 2 miesiące temu na BOSCHa - z tego co udało mi się wyczytać świece BOSCH niekoniecznie idealnie pasują do instalacji LPG - czy je też brać pod uwagę przy wymianie czujnika (w końcu maję tylko 2 miesiące i ok. 5 tys. przebiegu)? Czujnik mam zamówiony i powinien dojechać na początku tygodnia - czy po wymianie jednak molestować gazownika aby jednak podpiął się pod niego i znów stroił instalację od początku ?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lis 24, 2011 21:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
SOGAZ III Mirosław Soja Radom, ul. Kozienicka 31 - z tego co widzę na książeczce serwisowej jedyny z uprawnieniami do gwarancyjnego serwisowania tej instalacji (stan na dzień 01.06.2011).
Co do czujników - możliwe że ten od wału korbowego był mniej dokładny i to dlatego tak się dzieje ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum