Wysłany: Wto Lis 15, 2011 21:19 [ 416 Si ] wyjące sprzęgło a nie wchodzące biegi
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam po długiej przerwie
Problem z autkiem pojawił się niestety.
Otóż od początku :
jak kupiłem auto 2.5 roku temu do dnia wczorajszego po puszczeniu sprzęgła na luzie było charakterystyczne wycie. podejrzenie padło na łożysko. dźwięk był zawsze ten sam, nic przez 2.5 roku głośniej nie było. aż do wczoraj. wracając do domu przy próbie wrzucenia dwójki bieg nie wszedł i pedał sprzęgła był stanowczo za 'miękki'. przejechałem się kawałek i co drugą próbe wbicia następnego biegu nie dało rady. po przejchaniu 2 km wszystko wróciło do normy. dziś przejechałem się i również biegi raz wchodzą raz nie. częściej wchodzą ale na 5 zmian biegów raz bieg nie wejdzie. wycie o którym wspominałem wcześniej jest ciut głośniejsze. koło obudowy filtru powietrza idąc w strone głowicy za każdym razem jak puszczam sprzęgło porusza się tam jakiś element. nie wiem co to jest. coś jakby od linki sprzęgła. i wygląda na to, że z tamtego właśnie miejsca wydobywa się ten dźwięk. co to może być ? linka sprzęgła do wymiany czy może jednak łożysko ?
_________________ pie*rzyć wyglad , auto ma zapier*dalać
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 15, 2011 21:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 21:09 Prawdopodobnie skrzynia.
Mam niestety to samo z tym że wycie ustepuje po wcisnięciu sprzęgła... z tego co czytałem oraz słyszałem jest to skrzynia biegów ,prawdopodobnie czeka wymiana.. ale cóz póki jeździ jest dobrze w kazdym razie ja już szukam skrzyni do auta bo jak sie rozsypie trzeba bedzie od razu wymienić. Mozesz sprawdzić również czy nie brakuje ci oleju w skrzyni mi po wymianie biegi zaczęły lepiej wskakiwać i troszke ucichł. pozdro
Barosz1990,
W tamtym miejscu znajduje się wysprzęglik. Tak on wygląda: http://www.tomateam.pl/sk...m_dzial=-&c=801 . W naszych Roverkach nie ma linki. System jest hydrauliczny. Być może wysprzęglik kończy swój żywot i stąd problemy z wrzucaniem biegów. Kup nowy. Wymiana jest banalnie prosta.
trudno mi powiedzieć ile w takim stanie auto przejeździło. od momentu jak biegi przestały wchodzić auto zrobiło może 5 km. poniżej miejsca w którym wlewa się olej była odkręcona śrubka. mógł tamtędy olej wyciekać ?
_________________ pie*rzyć wyglad , auto ma zapier*dalać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum