Hmm a powiedz jakie diody użyłeś do tego? Bo widzę że same diody wymieniłeś, bez podstawek Ja kupiłem już gotowe http://www.allegro.pl/ite...kow_nowosc.html ale trochę drogo to wyszło, a i tak idealnie nie pasowały i trzeba było przerabiać.
Pomógł: 27 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 372 Skąd: z gór
Wysłany: Sob Mar 07, 2009 12:45
ja tez wymieniałem podświetlenie-ale użyłem do tego żarówke stosowanych w panelach akich starszych i tańszych radioodtwarzaczy...idzie kupić kolorowe świeca naprawdę mocno ....stare wyciągnąłem z oprawek,a te nowe miały na tyle długie "wąsy" że po nawinieciu na oprawkę (tak jak w oryginale)trzeba było je obciąc-wszystko działa idealnie....
Korczus bo nie zawsze trzeba kupować gotowe części, tylko troszeczkę własnej twórczości i dociekliwości A tak na prawdę to po pierwsze: nie są to diody tylko żaróweczki malowane na jaki chcesz kolor, po drugie: kupiłem same żaróweczki i sam nawijałem na podstawkę nic trudnego tylko trochę sprawne ręce i trochę cierpliwości. Wszystko pasuje idealnie nie ma żadnych problemów, żarówka ma odpowiednią długość wąsów także jak nawiniesz to można śmiało odciąć pozostałą ilość obcinaczką do paznokci, a koszt 1 szt to 1,45 zł. Także jak się spali to nie będzie żal a wymiana to ok.7min.
Mnie ciekawi dlaczego 2 przyciski które mam od podgrzewania szyby i klimy, są same w sobie czerwone, bo gdy wsadziłem żaróweczki białe, bez tych kapturków pomarańczowych, to i tak świecą na mocny czerwony. Gdy włożyłem niebieskie diody, światło było ledwie widoczne i bardziej zielonkawe.
A pozostałe 2, tj halogeny i tylne przeciwmgielne, są jakby przezroczyste, po zamontowaniu niebieskich diod, świecą ładnie i wyraźnie na niebiesko... Dziwne
Szkoda że nie idzie tego cholerstwa rozebrać, bo może dało by się coś na to poradzić
Korczus wiesz dlaczego, to ci powiem bo w środku tego włącznika jest wstawiony barwiony na kolor plastik i nie zależnie jaką żarówkę wsadzisz to i tak będziesz miał tai sam kolor. Ja tak miałem w awaryjnych, wywaliłem czerwony plasticzek a w zamian tego wstawiłem czerwoną żarówkę i świeci lepiej i też na czerwono. Co do rozebrania to nie powiem ci jak jest w R200 ja w swoim R400 rozebrałem na części włącznik od awaryjnych.
Tu jest link do aukcji gdzie kupiłem żarówki:
http://allegro.pl/item565...0_mm_tanio.html
Wiem, że tam coś będzie w środku, jakaś folia itp co daje kolor, ale dziwi mnie, że 2 przyciski same w sobie są czerwone, a pozostałe 2 bezbarwne i wtedy żarówka daje kolor.
Jestem ciekaw jak w R200 się rozbiera te przyciski, bo już próbowałem kilka razy i nie mam zielonego pojęcia jak. Fabryka złożyła i koniec, nic więcej nie idzie z tym zrobić A szkoda bo mogły by wszystkie przyciski świecić równo na niebiesko
[ Dodano: Sro Cze 03, 2009 09:37 ]
Witam wszystkich pod dłuższej przewie, wczoraj walczyłem z zmianą podświetlenia na diody LED i muszę wszystkim powiedzieć że się udało, wreszcie jestem z tego efektu zadowolony. Poprzednio byłem również zadowolony z wymiany żaróweczek na kolorowe ale długo nie poświeciły, gdyż się spaliły!!!! Teraz zrobiłem coś na wieki gdyż wlutowałem diody LED o bardzo intensywnej barwie i świetle teraz podświetlenie przycisków jest bardzo intensywne.
A dla większej przyjemności i grona postanowiłem stworzyć TUTORIAL niech każdy sobie takie coś stworzy, polecam wszystkim.
Zachęcam do udzielania komentarzy i swoich wniosków na ten temat może coś wspólnie ulepszymy tak aby było jeszcze łatwiej.
Baterie naładowane to zrobiłem kilka foto, generalnie jest pełen max. Wydaje mi się że trochę przesadziłem z tymi diodami bo w nocy dają piorunujący efekt.
A tak jak w dzień świeca, diody dosyć mocne a mają tylko 3mm.
no no mistrzu ten efekt jest powalajacy.na zywo pewnie jeszcze lepiej.moze i ja sie pokusze o takie cudoo.tylko na razie obrona mgr-a mi w glowie siedzi, no ale juz nie dluugo
Efekt jest na prawdę niezły, jeżeli dobrze to wygląda w dzień to w nocy nie ma o czym mówić. Generalnie będę robił jeszcze podświetlenie takie 3 pokręteł nawiewów z czerwonym łepkiem tak aby było widać na jakim położeniu jest w danej chwili pokrętło. Informacje z operacji na pewno na forum
camaro17 fajnie to wszystko wyszło. Więc i ja postanowiłem coś podziałać w tym kierunku i wyszło tak: diody smd zastosowałem do podświetlenia symbolu włącznika a sygnalizacja załączenia/wyłączenia włącznika żarówką czerwoną. Tak to wygląda.
Pomógł: 44 razy Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 986 Skąd: ..: R-M :..
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 07:37 Re: R400 ZMIANA PODŚWIETLENIA WE WŁĄCZNIKACH-- TUTORIAL
camaro17 napisał/a:
Idą za ciosem w odstawkę poszło seryjne podświetlenie włączników na desce rozdzielczej.
Oto małe foto:
Trzech wspaniałych na dywaniku
Obawiałem się tego zielonego koloru, ale proszę mi wierzyć w rzeczywistości wygląda bardzo ładnie i zmienia cały wygląd w środku.
Ja mam małe pytanie. Gdzie ten tutorial? Ktoś chyba myli pojęcia. Tutorial to opis wykonywanych czynności krok po kroku, a nie wstawienie kilku zdjęć. Przecież tu nie ma żadnego opisu. Moim zdaniem to podchodzi pod fotorelację choć i tu brakuje nieco relacji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum