Wysłany: Sob Gru 10, 2011 21:58 [R75] Co jest pod skórą na kierownicy?
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam!
Mam pytanie tak jak w temacie. A mianowicie czy ktoś kiedyś połasił się by ściągnąć skórę z kierownicy? Moja jest już nieco wytarta a na chwilę obecną nie mam czasu by dać ją do ponownego obszycia a nie wiem czy warto by ją zdjąć, moze pod spodem wygląda jeszcze gorzej...
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez apples Nie Gru 11, 2011 23:59, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Gru 10, 2011 21:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
bylem właśnie ostatnio u tapicera z zamiarem obszycia kierownicy nową skórką bo ma się już starła i leżały tam już oprute kierownice , nie wiem z jakiego auta kierownica była ale obręcz była normalna czarna plastikowa podejrzewam że u nas w 75 to samo jest
Ja również nie radzę próbować tego ściągać. Tym bardziej, że ściągnąć tego się po prostu nie da. Każda próba zdjęcia poszycia wiąże się ze zniszczeniem kierownicy. Kierownica w R75 (podobnie jak w większości współczesnych aut) nie jest pokryta prawdziwą skórą. Jest to jedynie misternie wykonana imitacja z tworzywa. Nici imitujące szycie są wtopione w tworzywo, z zewnątrz jest faktura skóry, w głębszych warstwach struktura pianki. Jedyną możliwością naprawy tego jest lekkie zeszlifowanie górnej warstwy i naszycie nowej (tym razem prawdziwej skóry). Jest to jednak skomplikowane i kosztowne. Prościej jest zwyczajnie pomalować obręcz zwykłą farbą olejną (nie farbą do skór). Minusem tego rozwiązania jest jednak to, że co jakiś czas malowanie trzeba będzie poprawiać. Najprostszym, najszybszym i chyba najlepszym rozwiązaniem jest wymiana kierownicy na niekoniecznie nową, ale np. używaną w lepszym stanie.
Dobromir_2004, nie wiem jak to wszystko wypatrzyleś, ale ja u siebie na kierownicy widzę prawdziwe nici, jest to skóra lakierowana dlatego się wyciera, poza tym jak złapałem mocno za kierownicę to mówiąc nieładnie skóra marszczyła się, z tego wychodzi, że założona jest na jakieś twardsze tworzywo.
Dobromir_2004, nie wiem jak to wszystko wypatrzyleś, ale ja u siebie na kierownicy widzę prawdziwe nici, jest to skóra lakierowana dlatego się wyciera, poza tym jak złapałem mocno za kierownicę to mówiąc nieładnie skóra marszczyła się, z tego wychodzi, że założona jest na jakieś twardsze tworzywo.
dokładnie tak, Kris ma rację, to nie jest byle jaka kierownica:) a nici są prawdziwe szyte, jej jakość jest w mojej opinii wysoka ale skóra ma prawo się wytrzeć po 10 latach tarcia łapami, to nie vw że plastiki wkładają
Nie przeczę, że nici nie są prawdziwe. Oczywiście, że są jednak to tylko po to, żeby wszystko wyglądało bardziej realistycznie. Wystarczy odkręcić poduszkę powietrzną i szczegółowo obejrzeć wnętrze kierownicy, żeby się o tym przekonać. Chciałbym, żeby to była prawdziwa skóra i nie byle jaka kierownica, nawet długo w to wierzyłem. Niestety rzeczywistość okazała się inna, gdy tak jak kolega chciałem ją odnowić
Nie ja. Tapicer. Ponieważ znam go dobrze, więc zdradził jak to się robi. A pod "skórą" jest dość twarda gąbczasta masa. Owa masa razem ze "skórą" stanowią jedną nierozdzielną całość.
no i co jest pod tą skórą?
zasmerfowałeś ją farbą olejną?
tak jak pisałem wyżej taka twarda masa coś na zasadzie płutna ale farba olejna na to ? takiego czegoś jeszcze nie słyszałem... mam dobrego znajomego tapicera meble/samochody, robi mi też aktualnie tapicerkę całą i pierwsze słysze o farbie na coś...
Niestety rzeczywistość okazała się inna, gdy tak jak kolega chciałem ją odnowić
To jakiegoś niezłego paździerza kupiłeś... Ja w swoim "regenerowałem" kierownicę: stara skóra (prawdziwa) została przez tapicera zdjęta i naszyta nowa.
I zapewniam Cię, że nie była to żadna imitacja skóry
Pozdrawiam!
_________________ Znalazłeś rozwiązanie problemu - opisz w ostatnim poście.
No cóż... widocznie miałem pecha. Miejmy nadzieję, że tylko mnie się taki trafił, że we wszystkich innych przypadkach jest inaczej. W każdym razie szczerze wszystkim tego życzę. Choć z drugiej strony to trochę dziwne, bo z jednej strony auto ma elektrycznie sterowane fotele z jasną skórzaną tapicerką, automatyczną skrzynię, fabryczny programator webasto, drewniane wstawki w kierownicy (co jest raczej rzadkością) i dziesiątki innych bajerów, których głównie z braku czasu nie wymienię, a tu taki niefart. Fatalnie...
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Kwi 2010 Posty: 208 Skąd: Jastrzębie Z
Wysłany: Pią Gru 23, 2011 15:07
kolego, nie rób tandety i nie maluj tego olejną! za małe pieniądze kupisz skórzany pokrowiec, którym się obszywa kierownicę i wygląda to naprawdę ładnie. Sam tak zrobiłem i jestem zadowolony. Zerknij tutaj: http://allegro.pl/natural...1994184514.html wybierz sobie kolor skóry i kolor nici.
_________________ teraz 75 cdt, wcześniej 216 SE i 214 Si może kiedyś jagular...
...panowie dajcie sobie spokój z malowaniem olejna lub tandetnymi nakładkami z Tesco itd ...ja dałem do obszycia i kierownica wygląda jak fabrycznie nowa
http://allegro.pl/profesj...1995579182.html
na tej aukcji jest nawet foto mojej kierownicy po obszyciu
_________________ Pozdrawiam
Rover 75 V6 obecnie Avensis
Wysłany: Sro Gru 28, 2011 19:12
spokojnie mozesz sciagnac tez na poczatku sie obawialem ale sprobowalem i jest ok pod skora jest to mila w dotyku guma nie za miekka i nie za twarda i u mnie nawet pasuje do czarnych elementow,chcialem dac do obicia ale teraz zrezygnowalem bocalkiem niezle to wyglada zaden laik nie zajazy ze tam powinna byc skora,tylko bedzie ci potrzebny nozyk do tapet lub jakis inny ostry bo bedziesz mosial delikatnie ponacinac nic
Dzięki za wszystkie odpowiedzi
Zdecydowałem się nie ściągać tej skóry. Miarkuje się na drewnianą kierownicę a jeśli mi się nie uda jej zakupić to sam do obszycia tapicerowi.
Pomysł z olejnicą nie jest zbytnio ciekawy. Już chyba prędzej zastosował bym tą "magiczną" farbę do renowacji skór z allegro.
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum