Wysłany: Sro Gru 14, 2011 14:49 [620SDi] Co to za kostka ?
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Pytanie dotyczy czarnej kostki koło głównego bezpiecznika ( a jeszcze dokładniej koło akumulatora). Wchodzi do niej tak jakby przekaźnik ( czarny 4 piny ). Chciałbym się dowiedzieć za co on odpowiada i jak wyjąć kabelki z kostki w celu przeczyszczenia. Jest to dość pilne bo mam niezłe jaja z roverkiem
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 14, 2011 14:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przy odpalaniu rozrusznik ledwo co kręci tak jakby aku było padnięte i włącza się radio ( tzn przewija płyty) i zaczyna stukać. Aku nowe rozrusznik podmieniony i dalej to samo. Ma ktoś jakieś pomysły ? Sprawdziłem masy te pod podstaką od aku, przykręconą do skrzyni 2 do nadwozia ( takie prostokątne 6 kabli chyba) i przeczyściłem gniazdo głównego bezpiecznika i dalej to samo. Normalnie ręce opadają .... pomocy
Szukałbym przyczyny w kablach. Rozrusznik podpięty jest bezpośrednio do akumulatora grubym, czerwonym przewodem. Obwód prądowy załączany jest przez zworę w środku rozrusznika (to taki odpowiednik przekaźnika). Jeśli na podmienionym rozruszniku dzieje się to samo, to znaczy, że sterowanie jest ok i pewnie masz gdzieś kiepski styk na tym grubym czerwonym kablu między akumulatorem i rozrusznikiem, albo od aku do masy samochodu.
Biorąc pod uwagę, że rozrusznik zmieniałeś, czyli musiałeś też ruszyć kabel prądowy do niego, to szukaj może przy łączeniu minusa akumulatora do masy samochodu.
Albo te kable mogą być nadpalone w środku pod izolacją i nie widać tego...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum