Wysłany: Nie Lis 27, 2011 19:53 [R75] Kontrolka silnika i dziwne objawy
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam, ostatnio zapala się w samochodzie kontrolka silnika, temat pojawil sie na początku listopada gdy zacząłem jechać na lekkiej rezerwie - wtedy sie zapaliła na chwile, pozniej po wylaczeniu/wlaczeniu silnika bylo juz ok, az do wczoraj po gdy kilku dniach nieuzywania samochodu lampka swieci sie caly czas od uruchomienia (rezerwy nie ma - jest okolo 1/4 baku). Co dziwne - gasnie gdy dodam gazu i obroty wejda powyzej okolo 1500, jak wrzucam na luz i obroty spadaja ponizej to lampka sie zapala...
Mam oczywiscie zamiar jechac z tym do mechanika, ale niestety moge dopiero w drugiej polowie tygodnia...
Spotkaliscie sie z czyms podobnym? czego mogą to być objawy? moze po prostu filtr paliwa jest do wymiany (wymieniany ok 36.000 km wczesniej)?
Dziekuje za podpowiedzi i pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez apples Wto Lis 29, 2011 12:41, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 27, 2011 19:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
niestety po podłączeniu do kompa mechanik wskazal na początek awarii wtryskiwaczy i w sumie powiedzial zebym jezdzil bo i tak nie da sie przed ta awaria uchronic... uzylem plynu do czyszczenia wtryskiwaczy (do paliwa) i jak dotąd przez te kilka tygodni kontrolka sie nie zapaliła wcale, ale to raczej z tego powodu ze jest cieplej - chociaz kto wie moze sie naprawilo hehe
dla pewnosci - u mnie nie bylo absolutnie zadnych objawow ze sinik jest slabszy lub przerywa lub cokolwiek z nim bylo nie tak - jedynie zapalala sie kontrolka
Mało tego że przerywa, czasami nawet gaśnie ale to już na prawde żadko, Ja nie preferuje żadnych ulepszczy bo wiem ze to sie odbywa jedno kosztem drugiego, jest jeszcze jeden objaw. jak zgasł mi całkowicie to przy próbie odpalenia pojawił mi sie na chwile błąd trakcji i abs,
[ Dodano: Wto Gru 20, 2011 22:36 ]
mi osobiście wydaje sie że to coś w paliwie bo ostatnio zalałem w rosji 92 oktan i sie zaczeło. zobaczymy co bedzie dalej
[ Dodano: Wto Gru 20, 2011 22:38 ]
a co do filtra paliwa w benz. wiem gzie jest w aucie i chciałem wymienic ale do tej pory w każdym sklepie motoryzacyjnym wzruszają bezradnie ramionami...... NI MA
Wysłany: Wto Gru 20, 2011 22:50
Jarcun napisał/a:
a co do filtra paliwa w benz. wiem gzie jest w aucie i chciałem wymienic ale do tej pory w każdym sklepie motoryzacyjnym wzruszają bezradnie ramionami...... NI MA
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum