Te przetwornice generalnie niczym się od siebie nie różnią - obie to tanie chińczyki. Przy zakupie polecam wziąć model o sporo większej mocy niż potrzebujesz, gdyż te najtańsze modele często nie trzymają parametrów i np. na przetwornicy 150W możesz mieć problem z odpaleniem 100Watowego laptopa.
Ten drugi to w ogole jakiś bajkopisarz - pisze, że przetwornica ma sprawność 100% a urządzenia w tej cenie rzadko kiedy osiągają sprawność powyżej 85%. 100% sprawności jest niemożliwe a poziom powyżej 95% osiągają urządzenia, które kosztują kilkaset lub nawet kilka tysięcy euro
Podsumowując - przetwornice będą działać jeśli ich zbytnio nie obciążysz Sam używam czasem takiej taniej 150tki i do laptopa 60W i daje rade. Po podłączeniu laptopa 100-120W już wysiaga
Do wszystkiego nie da się mieć uniwersalnej, wspólnej ładowarki. Więc jeśli już kupować do każdego urządzenia ładowarkę, to lepiej mieć przetwornicę, do której można podłączyć różnorakie urządzenia, które nie posiadają ładowarek samochodowych i ich pobór mocy nie przekracza pewnej wartości progowej przetwornicy. Ja sam mam podobną do "przetwornica 2.png". Służy mi dzielnie już 6 lat Pracowała w przeróżnych warunkach, ratowała mój sprzęt video przed utratą materiału w postaci braku nagrań z powodu rozładowanych akumulatorów A raz nawet w trasie, podłączyłem do niej małą transformatorową lutownicę i ... zadziałała
Jak ktoś nie ma laptopa z modemem GSM, może podłączyć router np. otrzymany od operatora i całą drogę mieć internet, ale... w czasach smartfonów to już raczej zbędny gadżet.
Ja kupiłem przetwornicę też z myślą o ładowaniu laptopa, a nie było dostępnych ładowarek samochodowych do niego Z czasem jednak, zacząłem ją wykorzystywać do większej ilości potrzeb.
Moja przetwornica mieści się idealnie do schowka w R75/ZT (tego nad nogami pasażera) i zostaje jeszcze miejsca, na resztę gratów. Ładowarki stricte samochodowe mam dwie: Nokia i Palmtop ASUS
Ostatnio nie korzystam z niej prawie wcale, ale sama świadomość, że ją mam powoduje, że czuję się lepiej
apples kup przetwornicę, będziemy sobie je oglądać na wzajem jak się w końcu pojawisz na spocie
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Do wszystkiego nie da się mieć uniwersalnej, wspólnej ładowarki. Więc jeśli już kupować do każdego urządzenia ładowarkę, to lepiej mieć przetwornicę, do której można podłączyć różnorakie urządzenia, które nie posiadają ładowarek samochodowych i ich pobór mocy nie przekracza pewnej wartości progowej przetwornicy.
Dokładnie i dlatego szukam przetwornicy.
MaReK napisał/a:
apples kup przetwornicę, będziemy sobie je oglądać na wzajem jak się w końcu pojawisz na spocie
Ja proponuję zamiast robić 12V->230V->19V i mieć przez to sporo strat, to od razu przetwornicę 12V->19V (czyli ile tam Twój laptop potrzebuje na wejściu).
Ja proponuję zamiast robić 12V->230V->19V i mieć przez to sporo strat, to od razu przetwornicę 12V->19V (czyli ile tam Twój laptop potrzebuje na wejściu).
ale wtedy musiał byś mieć osobną ładowarkę do wszystkiego, a tak masz jedna przetwornicę i podłączasz pod nić to co potrzebujesz
Dlaczego? Są przetwornice które mają kilka wyjść jak np. +5V (tel. komórkowe), +19V i +24V.
Są także z opcją przełączania jednego wyjścia między tymi np. napięciami.
Ja widziałem je robione przez ludzi i odsprzedawane, dość niewielkie i o wyższej sprawności niż chińczyki.
Ale to tylko takie moje dziambolenie
Normalna przetwornica jak te na ~230V tyle że podbijają napięcie do niższych wartości
W sumie taka przetwornica składa się jak by z 2 przetwornic, jedna obniżająca napięcie a druga podnosząca, dlatego często występują w postaci z 3 wyjściami:
1. +5V (przetwornica Step-down)
2. +12V (w sumie prosty stabilizator napięcia z akumulatora)
3. +19V reg. (przetwornica Step-up)
W tym ze ostatnie wyjście bywa regulowane.
Trzymałbym się wskazań ADI-mistrzu, znaczny procent tych przetwornic nie tyle nie ma sprawności 85% co nawet 50% czasem ciężko uzyskać. Te 300W nazwałbym peakiem chociaż tu już trochę wyolbrzymiam
W mojej przed-przed-poprzedniej pracy handlowaliśmy przetwornicami, naklejka naklejką, to co siedzi w środku, małe transformatorki, chińskie kondensatorki, cienkie kabelki....a najlepsze to cienki kabelek do gniazda zapalniczki i przetwornica rzekomo 300w.... trzeba pamiętać że przetwornicę mocniejszą niż 75-100W a nawet i zbliżone należy podłączać osobno, "bezpośrednio" pod akumulator a nie przez cienką instalację gniazda zapalniczki.
Przetwornice tego typu ulegają bardzo często uszkodzeniom i może wystarczy wspomnieć iż na zamówienie powiedzmy 500-600 szt. do wywalenia (na cześci) szło jakieś 20% na samym wejściu. A dlatego do wywalenia bo producent nie daje gwarancji za tak niską cenę zakupu i nie ma czegoś takiego jak zwrot.
W zalezności od modelu, koszt jednej sztuki w przypadku zakupu hurtowej ilości takiego urządzenia z wszelkimi opłatami już w kraju wynosi ok.20-30% finalnej ceny u nas w sklepie.
Wygodne rozwiązanie (o ile poprawnie poprowadzona instalacja i urządzenie nie z najniższej półki) ale mało efektywne, lepiej kupićdedykowane zasilacze które nie są wcale drogie. Teraz zasilacze (w sumie też no name można powiedzieć) do laptopów mają jeszcze gniazdo USB a do samego gniazda zapalniczki można podpiąć taką zgrabną wtyczkę z gniazdem USB i można ładować telefony i nawigacje (jeśli sprzęt jest ładowany przez USB).
Nie twierdzę że totalny pisofshit bo znam dwie osoby którym taki chińczyk chodzi już 4 lata sporadycznego korzystania ale to raczej do podpięcia na chwilę laptopa czy ładowarki akumulatorków itd.
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
przy 300W i to zakładając mocy wejściowej mamy prąd 21A przy założeniu że silnik pracuje i generuje napięcie 14V.
Tak jak pisze Wydryszek, raczej instalacja zapalniczki nie jest przystosowana do tego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum