Wysłany: Pią Lis 25, 2011 00:20 [R all] Czym zabezpieczacie lakier po myciu?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1999
Hej. Chciałbym Was podpytać jakie środki stosujecie do zabezpieczania lakieru po umyciu samochodu. Sam trzymam samochód pod chmurką i dodatkowo nie mam zaparcia, żeby godzinami wcierać w karoserię kolejne specyfiki. Dlatego wdzięczny będę za wskazanie prostych w użyciu i niedrogich (najlepiej typu all in one) środków przy pomocy których mogę zabezpieczyć lakier przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lis 25, 2011 00:20 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
rovek, takie rady sobie daruj pasta tempo po za tym, ze sciera nam lakier nie zabezpiecza go w zaden sposob po za tym chyba nie widziales prawdziwego polysku
Krystian1982, niestety jak nie masz zaparcia to nic dobrego Ci polecic nie moge. Dobry wosk wytrzyma spokojnie 3 miesiace ale trzeba poswiecic na to kilka dobrych godzin zeby dobrze przygotowac powierzchnie i nalozyc wosk. Imho warto raz na 3-4 miesiace poswiecic wiecej czasu niz przy kazdym myciu babrac sie tanimi marketowymi specyfikami. Gdzies nawet na tym forum opisywalem co i jak wiec mozesz poszukac jesli Cie temat zaintereuje
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Pasta Tempo to najgorsze badziewie jakie może być. Efekty jakie daje po wypolerowaniu dla przeciętnego użytkownika auta będą świetne, ale już po pierwszym myciu praktycznie cały efekt znika i zostają mikro rysy po paście, które doskonale widać pod słońce, a po dłuższym stosowaniu doskonale matuje lakier. Nie raz już się spotkałem z opinią kolegów, że jestem głupi bo wydaję kupę kasy na kosmetyki, a oni kupują "super" pastę Tempo za 7zł i mają prawie taki sam efekt (oczywiście w tym przypadku "prawie" robi wielką różnicę), tylko że mój efekt utrzymuje się przez kilka miesięcy i nie niszczy lakieru lecz go chroni, a ich tak jak już wcześniej napisałem. Sto razy lepszy będzie jakiś markowy wosk, który można kupić od około 20zł do nawet 150zł. Z tych tańszych i dających naprawdę dobry efekt (lepszy niż Tempo) polecam "Formula 1 Carnauba car wax", kiedyś stosowałem i byłem zadowolony.
Od dłuższego czasu interesuję się auto detailingiem, czyli "porządniejszą" pielęgnacją samochodu i zainteresowanym polecam to forum:
http://forum.kosmetykaaut.pl/index.php
Są tam wszystkie (a nawet i więcej) informacje na temat kosmetyki aut.
Ja polecam hydro wosk, tani nie jest, no i ciężko dostać małe opakowanie, ale jest super jeśli chodzi o zabezpieczenie przed wnikaniem brudu, nie uchroni jednak od smoły i kamieni. Po myciu lekko zraszasz auto, spłukujesz wodą i gotowe, kropelki jak po woskowaniu, zero zmęczenia.
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Czw Gru 29, 2011 19:04
Na pewno dobrym rozwiązaniem będzie wosk Ice firmy Turtle ,niebieski w płynnej postaci, na Allegro dotępny z przesyłką za 50pln. Przede wszystkim w odróżnieniu od innych specyfików nie zatrzymuje wody. Dla porównania ja użyłem wosku Autolandu za 20pln, a kolega Ice, pracujemy razem więc obserwowaliśmy auta co dziennie, efekt był taki że na moim samochodzie połysk znikł po dniu a i woda już się zbierała a kolegi golf z wysokim połyskiem i brakiem kropli wody 2 tygodnie wytrzymał Jednak myślę że pomimo pięknego wyglądu mocno samochodu nie zabezpieczy bo nakłada się go w postaci niby mgiełki, co za grubą warstwą nie jest
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum