Wysłany: Nie Sty 22, 2012 16:58 [R75] Silnik nie odpala
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Cześć!
Właśnie wybierałem się na zakupy i spotkała mnie niemiła niespodzianka...samochód nie odpala.
Miałem problem z rozrusznikiem, było słychać pyknięcie po przekręceniu kluczyka ale rozrusznik nie kręcił. Po kilku przekręceniach kluczykiem auto zapalało.
Czekała go wymiana rozrusznika w tym tygodniu. Dzisiaj miałem to samo, tyle że rozrusznik kręci a samochód nie odpala. Pomyślałem więc, że może za słaby akumulator, a że zaraz obok była górka chciałem odpalić go z dwójki. No niestety...auto nie pali. Spróbowałem z jedynki, zapalił ale po wciśnięciu sprzęgła zgasł. Wyciągnęli mnie na lince pod dom, przy okazji holowania sprawdziłem czy odpali....no i niestety.
Co oprócz rozrusznika mogę sprawdzić?
może nie dostaje paliwa? brak iskry? Coś jeszcze? Jutro mam na szczęście wolne żeby w nim grzebać..
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 22, 2012 16:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Hej!
Dzięki za wskazówki,
problem rozwiązany, okazało się że przyczyną był prawdopodobnie immobilizer który odciął dopływ paliwa.
Po podwójnym zamknięciu i otwarciu samochodu, włożyłem kluczyk i odpalił od strzału.
Pozdrawiam!
Na szczęście obyło się bez rozbierania samochodu
immo odcina też rozrusznik , jak nie odczyta transpondera to rozrusznik milczy.
Witam, czy transponder "starzeje się" w jakimś tam stopniu i może tracić możliwość komunikowania się z immobilizerem ? Pytam dlatego, bo u mnie czasami coś powoduje, że rozrusznik "milczy", a po przełożeniu kluczyka raz lub kilka razy zapala tak jakby nigdy nic
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum