Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam. Mam problem z ciśnieniem oleju w aucie. Do tej pory było wszystko ok - zaparkowałem wieczorem Roverka, wsiadłem rano i do póki silnik był zimny, kontrolka nie świeciła. Czym cieplejszy silnik a wiec i olej tym częściej się zaświeca, jeżeli obroty silnika wzrosną to kontrolka gaśnie, czym cieplejszy silnik tym wyższe muszą być obroty żeby kontrolka zgasła. Nigdy wcześniej nie miałem z tym problemu. Olej wymieniam regularnie, stan oleju w normie. Czy ktoś miał może taki przypadek w swoim Roverku? Czy to wina czujnika ciśnienia czy siada mi pompa oleju. I gdzie znajduje się ewentualnie ten czujnik. Proszę o pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Wto Gru 20, 2011 16:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Wto Gru 20, 2011 16:45
najprościej to chyba podjechać na komputer i sprawdzić to ciśnienie, ale z obiawów jakie piszesz mi tu pachnie umęczoną pompą jak sie myle niech ktoś poprawi
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Skończyło się na tym, że po badaniu na komputerze nie wykazało uszkodzenia czujnika. Panowie mechanicy wzięli więc auto na kanał, wykręcili czujnik ciśnienia i zbadali ciśnienie w silniku. Stwierdzili, że ciśnienie za słabe i należy wymienić pompę a ewentualnie silnik bo jakieś kanaliki są powycierane. Na szczęście nie mieli tych elementów na miejscu wiec skręcili mi to wszystko do kupy i od czasu wyjechania z warsztatu problem z kontrolką znikł. Wszystko działa jak należy. Zrobiłem już autkiem ponad 2 tyś km i żadnych problemów z silnikiem. Wychodzi na to, że problemem nie było ciśnienie oleju a zawieszony czujnik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum