Typ: GSi Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: < 1993
Witam.
Rover 216 gsi 90r. 1.6 16v SOHC + LPG
Chciałbym się dowiedzieć czy i gdzie zamontowany jest czujnik położenia wału korbowego.
Samochód nie jest mój więc nie wiem dokładnie czy jest to możliwe, żeby pasek na wale sam się przesunął o pare ząbków ? Kumpel musiał wracać z trasy na lawecie niestety.
Silnik w ogóle nie kręci (nie, że nie chce odpalić, tylko w ogóle nie daje oznak życia)
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 12, 2012 16:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wybacz, ale piszesz o kilku rzeczach, które są ze sobą nie do końca powiązane, tak jakbyś nie zuspełnie miał pojęcie o czym piszesz.
Zaczynając od końca:
- skoro w ogóle nie kręci, to pewnie coś z rozrusznikiem, ewentualnie z układem załączania- bezpieczniki stacyjka, przekaźnik. Nie wiem też czy immobilajzer nie jest w tamtym wypadku rozwiązany tak jak w późniejszych 200/400, więc może i to by wypadało sprawdzić.
Pasek rozrządu oczywiście może przeskoczyć o kilka ząbków i może w ten sposób zablokować silnik, ale raczej mało prawdopodobne, żeby nie było słychać jakichkolwiek prób zadziałania rozrusznika. Zdjąć osłonę paska i sprawdzić zawsze można.
czujnik położenia wału raczej nie ma z tym wszystkim dużo wspólnego a też z głowy nie powiem czy i gdzie on się w hondowych silnikach znajduje.
Kąt wyprzedzenia zapłonu podobnie- jeśli się ustawia, to obracając aparatem zapłonowym wokół napędzającego go wałka w jedną lub drugą stronę, ale bardzo wątpliwe, by sam się przestawił
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
dzięki za odp.
trudno mi ocenić dokładnie jak się zachowuje przy odpalaniu bo nie było mnie przy nim.
przekazałem to, co powiedział mi właściciel więc pardon
rozrusznik ok. elektryk mówi że to czujnik poł. wału właśnie.
tylko problem tkwi w tym że nikt nie wie gdzie on tam jest...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum