Wysłany: Nie Lut 19, 2012 17:11 [MG ZT] Stuki w silniku
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2002
Witam
W MG którego kupiłem coś stuka w silniku. Niestety nie jestem w stanie zlokalizować miejsca z którego dochodzą stuki oraz trzęsie silnikiem, tym bardziej przyczyny. Bardzo proszę o pomoc w nakierowaniu mnie co to może być co mam ewentualnie sprawdzić. Nagrałem 2 filmiki na których słychać stukanie. Jeden na zimnym silniku (mocniej stuka) drugi na nagrzanym (słabiej stuka). Na pierwszym filmiku (pod koniec) odłączałem cewki przy tylnej głowicy.
Kolektor hałasuje. przyłóż ucho do kolektora i będziesz słyszał grzechotanie. gniazda "patyka" klapek VIS się wyrobiły i latają. u mnie było tak samo. już nie jest
i masz odłączoną (grubą)rurkę odmy -> trójnik przy alternatorze
Przykładałem ucho w różnych częściach kolektora, nasłuchiwałem i za nic nie brzmiało mi to na klapki w kolektorze, za to wydaje mi się że głośniej słychać to przy głowicy. Był u mnie kolega z forum i też mówił że to nie kolektor ani visy.
Przeczytałem już sporo tematów o stukaniu, o visach i kolektorze i nie znalazłem żadnego nagrania na którym było by słychać klekotania w kolektorze.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz w dokumentach z auta znalazłem fakturę z przeglądu serwisowego zrobionego 15 tyś mil temu (teraz ma 90t mil)W załączniku pisze: knocking from engine bay co google tłumaczy jako pukanie z komory silnika. Czy to jest to samo pukanie które wyszło na serwisie - nie wiem.
Niestety trójnik jest ułamany
[ Dodano: Pon Lut 20, 2012 14:41 ]
Dziś znów osłuchiwałem silnik i odgłos jest podobny do tego jaki kiedyś miałem w oplu przy luźnym pasku rozrządu.
Oglądałem też filmiki na yt klekoczącego kolektora i jest to inny stukot
Czy ten stuk to może być napinacz rozrządu, albo przestawiony rozrząd ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum