Wysłany: Nie Lut 26, 2012 20:23 [R25] Pojemność baku oraz rezerwy
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2000
Witam, niedawno zostałem szczęśliwym posiadaczem rovera 25 z 2000r o silniku 1,4 84KM.
Pytanie dotyczy zbiornika paliwa. Ile L ma zbiornik w tym samochodzie. Co mnie najbardziej interesuje ile L ma rezerwa. Czy zapali mi się jakaś kontrolka gdy będzie rezerwa czy mam się kierować wyłącznie wyłącznie wskaźnikiem analogowym ? Szukałem podobnych tematów lecz nie mogłem znaleźć. Jeśli te pytania były już poruszane proszę o link do tematu. Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 26, 2012 20:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
w R200 dieslu czerwone pole wskaźnika ilości paliwa, pozwalało przejechać ze 100km. A jak chcesz zatankować pełny bak, to po odbiciu pistoletu dystrybutora, jeszcze z 8 - 9 litrów paliwa wchodzi
Sagan mam identyczny model Co do tankowania jak wskazówka leży już na czerwonym to wchodzi mi ~40 litrów, czyli jak już leży i kwiczy to zostaje +/- 10 litrów
Każda "kreseczka" to około 10 litrów. Jak jest pomiędzy czerwonymi na samym dole to zaczyna już szarpać przy mocniejszym wciśnięciu pedału przyspieszenia Wskazówka spada jeszcze troszeczkę pod ostatnią czerwoną kreskę, jednak lepiej dla bezpieczeństwa zatankować kiedy wskazówka jest maximum po środku czerwonych kresek
u mnie ostatnio przegiąłem zrobiłem ciut ponad 150 od leżącej wskazówki skończyło się zapowietrzeniem poleciałem po bańkę najpierw weszło około 5 litrów potem na orlenie (3km dalej ) 48 z hakiem
bak ma 50L + gardziel na forum już ktoś udowadniał że ma prawie 52L w sumie
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
jak zagiąłem bak zmieniły mi sie wskazania wskaźnika, przed zagięciem wskazówka była prawie na 1/4 po zagięciu wskoczyła na poniżej zera, myślałem że rozprułem bak ale dolałem 10L paliwa i się trochę podniosła, wymieniałem bak i wyjeździłem paliwo praktycznie do zera a z baku wylałem jeszcze 20L
dokładnie,lampki nie ma,ale można cos takiego zrobic,ja zrobiłem cos takiego jak adrian linkiem podał,jeden taki moduł mi sie został wiec jak jestes z wrocka moge odstąpic
Bogdan , z skonstruowaniem takiego układu nie miał bym problemu bo jestem zawodowym elektronikiem ale z resztą ( umiejscowienie na desce, porozkręcanie jej ) już był by problem bo ni groma nie znam się na autach i nie chciał bym czegoś uszkodzić. Wolał bym to robić pod okiem kogoś kto robił już takie cuda No ale zobaczymy może się przełamie
ja mam 214 1.4l 8V 75KM testując mój bak gdzie wskazówka była totalnie na czerwonej kresce zrobiłam 77km i niestety po szarpaniu i duszeniu się autko zdechło mi na środku drogi
a więc reasumując 10 l rezerwy na pewno nie mam
Nie da się wyjeździć zbiornika do sucha - musi pozostać kilka litrów na dnie aby pompa mogła to zassać. Poza tym wskaźnik nie jest na tyle dokładny, aby na jego podstawie stwierdzić, czy w zbiorniku jest jeszcze 10 czy 15 litrów.
Pamiętaj też, że częsta jazda na rezerwie (robi tak wiele osób tankujących np. za 50zł) może skutkować rychłym uszkodzeniem pompy paliwa.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Panowie teraz troszkę z innej beczki. Falowanie obrotów. Na zimnym silniku ok, zaczyna się dogrzewać to na luzie zaczynają obroty troszkę skakać powyżej tyś. i następnie spadają. Tak jak by silnik chciał zgasnąć i dodawał bym nieco gazu. Oraz czasami poszarpuje mi na 2 , 3 biegu. Od czego może to być zależne ? Kupiłem autko trochę ponad tydzień temu i zaczynają wychodzić jakieś niepokojące zjawiska. Dodam że auto z niemiec. Z tego co mówił mi sprzedawca, około roku czasu stał z uwaloną uszczelką z pod głowicy silnika, On to wszystko robił u swojego mechanika władając tą uszczelkę o której była mowa w innym temacie. Czy przy tej naprawie mogło coś się skopać i to jest przyczyną tego falowania i sporadycznego szarpania?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum