Wysłany: Nie Lut 19, 2012 11:39 [Rover 620SDI]Paląca się kontrolka Silnika
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam.
kupiłem Rovera 620SDI jakieś 2 tyg. temu i pojechałem w pierwszą trasę do Kołobrzegu i w połowie trasy zapaliła mi się lampka silnika... ale po puszczeniu pedału gaśnie i jest ok za jakiś czas znowu się zapala, i tak cały czas. no i jak się zapala to wówczas nie słuchać turbiny jak przyśpieszam... i teraz nie wiem co i jak... czy turbina do wymiany czy to coś z elektryką i czy mogę tak wrócić z powrotem do domu, czy nie spierdzieli się przez to co innego... sprawdzałem pod maską czy może jakiś wąż spadł czy coś ale tam wygląda wszystko ok... Prosiłbym o odpowiedź bo nie wiem kompletnie co robić... a tym bardziej ze to mój pierwszy Diesel...
Ostatnio zmieniony przez Adrian Pon Lut 20, 2012 12:33, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 19, 2012 11:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No więc jeśli zapaliła ci się lampka silnika to znaczy że w komputerze został zapisany błąd. W r600 możesz to bardzo łatwo i szybko sam sprawdzić bez żadnego kompa http://www.roverki.pl/zro...urbodiesel.html tu masz linka z opisem jak to zrobić. Zrób tak jak w opisie i wyczytaj z tabelki co to za błąd i bedziesz miał juz pogląd co jest nie tak. Ja tak miałem, kiedy były mrozy. Ropa zamarzla i wkręcał sie tylko do 2 tys a pozniej słabł i zapalała się kontrolka. Dużo ludzi ma też ten problem z powodu uszkodzonej wiązki obsługującej komputer. Najczęściej pada kostka przy pompie paliwa. Sprobuj poruszać, porozłanczaj te kostki, może są zaśniedziałe. Tak na szybko możesz odłączyć tez kostke od przepływomierza, jest przy filtrze powietrza. Jeśli bedzie lepiej to możesz tak jezdzic. Więcej nic mi nie przychodzi do głowy. Powodzenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum