Wysłany: Sro Lut 22, 2012 21:01 [Rover 200] Problem z silnikiem
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam wszystkich. Mam dość duży problem. Mianowicie zbiornikiem wyrównawczym płynu chłodniczego wyleciał cały olej i płyn chłodniczy z silnika. Cała komora silnika była uwalona w tej mazi. Był sprawdzany poprzez zalanie nowego oleju i płynu chłodniczego. Po odpaleniu w 5 minut cały olej znalazł się w układzie chłodniczym. Czy ktoś ma jakieś pomysły? Czy jest to uszczelka? I skąd ten olej w tak szybkim czasie znalazł się w układzie chłodzenia? Czy może być to spowodowane pęknięciem bloku silnika? Czy opłaca wymieniać się uszczelkę pod głowicą?
Z góry dzięki za każdą pomoc...
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 22, 2012 21:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Maj 2008 Posty: 84 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 23, 2012 00:21
ogółem uszczelka nie jest wynikiem mrozu ,ten typ tak ma:D dochodzi Ci olej szlif głowicy rozrząd przynajmniej pasek sam i suma wychodzi dość spora ja jeździłem tydzień z tym i nic się nie stało ale szukaj dobrego fachowca bo ja trafiłem na paproka
No powiem Ci, że mam paru dobrych znajomych mechaników... Samochód stoi u jednego z nich... Już jest rozebrany i dzisiaj rano ma oddać głowicę do planowania... Jeździłeś jeszcze tydzień? Mój nadawał się od razu do mechanika... Aż strach było go odpalić... Koszta wyjdą spore.. Niestety... Tak jak mówiłeś... Planowanie głowicy 100, sprawdzenie jej szczelności kolejne 100, uszczelka 80, olej z 80, płyn do chłodnicy z 60 i sama robocizna dochodzi ale tam po znajomości troszkę mniej... Martwię się tylko, że naprawię to i okaże się, że jest coś innego... Mechanik mówił żebym się popytał na forum użytkowników tego typu samochodów i rozeznał się czy zdarzają się takie przypadki bo nigdy roverów nie naprawiał i nie wie do czego są zdolne...
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Maj 2008 Posty: 84 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lut 23, 2012 00:45
To jak nigdy nie naprawiał to może być problem pamietaj o nowych śrubach w roverach to norma w serki K w każdym pada uszczelka miałem 25 z 2002 i też padla
Śruby obowiązkowo i byle nie żadna uszczelka za 80 zl ... dołóż 40 zł Wzmacniana do tego żeby była Jeżeli jeździł tydzien to ptrzegrzać mógł ten motor lub przytrzeć ...
Cześć mam taki sam problem uciekającym płynem chłodzącym i silnikowym, pytałem sie mechanika mówi ze ten silnik jest jakoś składany i ze to może być uszczelka pod głowica albo coś innego w silniku jestem umówiony aby go obejrzał ciekawe co powie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum