Wysłany: Sob Kwi 21, 2012 18:28 [R220] Dobór opon do kół letnich
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam, jako, że pogoda dopisuje postanowiłem dzisiaj zmienić zimówki na koła letnie.
Poprosiłem o pomoc kolegę, jako że nigdy tego nie robiłem. Lecz pojawił się problem, a mianowicie mam parę kół w których bieżniki mają takie same wzory i 2koła z innymi bieżnikami.
Opisując koła liczbowo wygląda to tak: Dwa koła z wzorem bieżnika 1 Jedno koło z wzorem bieżnika 2 i jedno koło z wzorem bieżnika 3. Kolega powiedział, że para kół (powiedzmy, że poszły by one naprzód) nie mogą mieć różnych opon (w sensie opony są tego samego rozmiaru, ale mają inne wzorki )
Jak to się ma do prawa i stopnia zużywania kół, wpływania na jazdę samochodu?
Dziękuję i pozdrawiam
_________________ Dobry wywiad to podstawa do wygrania każdej wojny...
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 21, 2012 18:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
a o co chodzi z tym dowodem? Jak się na to patrzy w przypadku opon? No bo zeby łyse i sparciałe nie były to ok. Ale cos jeszcze?
Napisałem w drugim poście o co chodzi.
tronsek napisał/a:
wg prawa na jednej osi muszą być koła z tym samym bieżnikiem.
Zatem jeżeli na jednej osi będą opony z różnymi bieżnikami, to auto nie spełnia wymagań technicznych i policja ma prawo wtedy zabrać dowód rejestracyjny.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum