Wysłany: Nie Kwi 15, 2012 19:21 [R416] Kompresja 12 barow na garze?
Typ: Si Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam
Niedawno kopiłem manometr żeby z ciekawości sprawdzić kompresje w moim R. Okazało sie ze na wszystkich 4 cylindrach pokazuje 12 barów. Później gdy dodałem oleju (mineralny) wyskoczyło az 14barow. Trochę mnie to zdziwiło, bo z tego co pamiętam te silniki miały ok 10. Fakt ze manometr jest najtańszy z allegro i może być nie do końca dokładny. Faktem tez jest ze głowica była 4 razy planowana i jest znacznie więcej ściągnięta niz 0,2mm. Test robiłem na rozgrzanym silniku. Czy to możliwe żeby była taka duza kompresja, czy to raczej winny manometr? Jakis wielkich problemów nie mam z silnikiem- zbiera sie dobrze, moc ok, a test robiłem z ciekawości
Ostatnio zmieniony przez dawidd Pon Kwi 16, 2012 05:19, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 15, 2012 19:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kolego dawidd, silnik to ma 10.5 ale stopnia sprężania a to co innego niż ciśnienie sprężania.
Jak na rozgrzanym wszystko robiłeś i miałeś różnicę sporą przed i po wlaniu oleju (odrobiny) to pierścienie już trochę puszczają.
Ja dla przykładu mam po około 15 bar na cylindrach, na jednym miałem 13 i tez przy próbie olejowej podskoczyło ciśnienie.
Ale okazało się że nagromadzony nagar zblokował pierścienie co dało się naprawić i teraz mam po równo na każdym
Gdzieś w necie powinna być opisana metoda na odblokowywanie pierścieni przy pomocy rozpuszczalnika nitro.
Głowice mam ściągnięta moze z 0,8mm, nie wiem dokładnie, może trochę mniej moze więcej. Moim zdaniem te 0,2 jest przesadzone, a mój silnik jest na to dowodem biorąc pod uwagę ze już przekroczyłem magiczne 300 tys przy dość ostrej jeździe na lpg
Wracając ac do pytania ile powinien pokazywać manometr?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum