Wysłany: Nie Lip 14, 2013 10:54 [R220SD] Cieknie ropa po misce olejowej.
Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witajcie. Dziś, po roku bezawaryjnego użytkowania mojego Roverka pojawił się problem. Otóż jak w tytule cieknie mi paliwo po misce olejowej. Zauważyłem to po przejechaniu 6km. Zgasiłem silnik i zrobiłem ponowne 12km. wtedy już nic nie kapało. Co może być przyczyną? Poluzowany jakiś przewód ?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 14, 2013 10:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Gdybym wiedział skąd cieknie to bym nie zakładał nowego tematu tylko próbował rozwiązać problem. Sprawdziłem pod pokrywą silnika to nic nie widać. Na kanał nie mam teraz gdzie jechać więc napisałem. A może akurat ktoś miał podobny problem i wie gdzie leży wina.
zdejmujesz pokrywe silnika widzisz 4 wtryski miedzy nimi przewody przelewowe sa 3 przewody i jeden idzie w dol sprawdz czy spod wtrysku nie leci oczywiscie najpierw przejdz 10km podkrec do wyzszych obrotow wtedy paliwko szybciej pocieknie odrazu sie zatrzymaj i lukaj;p moze ta podkladka pod wtryskiem puszcza albo przelewy;p jak nie zmieniales to moze byc to 20min roboty i po sprawie mam nadzieje ze pomoglem.
U mnie tez ostatnio ciekło spod zaworu dawki paliwa (pod pompą przy wychodzącym kabelku). Jak stał na zjeździe przodem do dołu to widac było jak kapie. Można tez sprawdzić pompując gruszką i patrzeć gdzie leci. Ja oddałem auto do pompiarza, który wyjął pompe wymienił komplet uszczelek sprawdził pompę i ustawił wszystko. Teraz autko jeździ i zapala ekstra oraz bardzo sie wyciszyło. Koszt 600PLN. Dowiedziałem sie jeszcze że z pompy uciekało paliwo i cały czas była zapowietrzona, co skutkowało trudnym rozruchem w niskich temperaturach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum