Wysłany: Sob Kwi 28, 2012 19:06 [R45] Kontrolka silnika po zaślepieniu EGR
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2005
Hej.
Zaślepiłem dziś EGR i zaświeciła mi się kontrolka silnika. Silnik pracuje normalnie i wkręca się na ponad 4tyś. obr. Mocy mu nie brakuje. Tylko ta kontrolka się pali. Nawet po usunięciu zaślepki. Możliwe że zaślepiony EGR wywołał błąd i ten utrzymuje się nawet po usunięciu zaślepki? To prawda że w tym silniku nie da się sprawdzić i wykasować błędu inaczej jak przez T4? Zauważyłem też że ta rurka która idzie od elektrozaworu do EGR łatwo się zdejmuje z króćca przy samym EGR. Zakładając że jest tam zbyt luźna i zasysa powietrze zamiast otwierać EGR to mogło to wywołać zapalenie kontrolki? Gaśnie ona po zapaleniu silnika i zapala się po jakiejś sekundzie.
Ostatnio zmieniony przez Adrian Sob Kwi 28, 2012 20:17, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 28, 2012 19:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kobi84, Masz z 2005 roku wiec normalka. Tam juz ECu reaguje na każda !@!$# Odepniesz przeplwyke tez będzie check
Kup sobie ELM327 na allegro i tym usuniesz sobie sam Checka
Skoro tak to nie będę odpinał przepływki bo jeszcze mi się coś bardziej powali. Po długim weekendzie kupię ten interfejs i pobawię się. Dam znać czy pomogło.
[ Dodano: Pon Kwi 30, 2012 07:47 ]
bizon napisał/a:
Sam nie sprawdzisz bledow.
Ta rurka zawsze luzno sie zdejmuje.
Sprobuj odlaczyc i podlaczyc przeplywomierz, moze to cos da bo w koncu on steruje egrem
bizon, miałeś rację. Dziś przed odpaleniem odłączyłem wtyczkę od przepływki i podłączyłem ją ponownie. Kontrolka już się nie pali:) Wielkie dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum