Wysłany: Sro Maj 02, 2012 15:44 [R25] Wybija drugi "2" bieg ?! FILMIK
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2000
Witam,
mam mega problem. Dzisiaj przy ruszaniu zaczął się wybijać 2 bieg.
1,3,4,5, wsteczny chodzą normalnie a jak wrzucę 2 i dodam gazu to wybija.
Sprzęgło wymienione jakies 300km temu (skończyło się), łapa sprzęgła została solidnie zespawana (brak dostepu do części więc byłem zmuszony zastosować takie wyjście).
Biegi wchodzą płynnie, bez zgrzytów. Dwójka tak samo ale wystarczy dodać lekko gazy i "pyk" wypada.
O co może chodzić?
Ostatnio zmieniony przez Adriano10 Czw Maj 03, 2012 18:14, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 02, 2012 15:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie masz też czasem tak że czasem nie wchodzi wsteczny np. Jedziesz na 2 zatrzymujesz się i chcesz wrzucić to go wywala? Trzeba wtedy na luz i puścić sprzęgło i dopiero za 2 razem wchodzi.
Adriano10, możliwe że synchronizator umiera, bo z tego co kojarzę to on też odpowiada za trzymanie biegu, mam w garażu taką skrzynię gdzie mi wyskakiwała 2 ka ale tylko przy ostrych zakrętach (np na torze w Radomiu rok temu )
Ale bieg jest blokowany wodzikiem który jest sztywno osadzony na wałku przesuwnym. Wałek ma nacięcia w które wchodzi śrut i blokuje wałek w określonej pozycji. Śrut jest dociskany mocną sprężyną. Sprężyna jest wkładana od zewnątrz i blokowana śrubą wkręcaną w obudowę skrzyni. Może tylko pękła sprężyna? Nie pamiętam która to śruba.
Ale sprawdż jeszcze czy w ten sam sposób nie wyskakuje 1-ka bieg chociaż nie musi bo zęby są skośne i 1-ka może być akurat dociskana i nie wyskoczy. I jeszcze spróbuj przytrzymać 2-kę lewarkiem. Jak mocno wybija? Czy da się utrzymać włączony bieg?
Jedynka i inne biegi wchodzą bardzo płynnie. Przy wrzuceniu "2" bez dodawania gazu samochód normalnie chodzi. Przy obserwacji i minimalnym dodawaniu gazu widać jak się porusza i wyskakuje. Czy mocny jest opór hmm wzgledne pojęcie. Jak czuje, opór nawet lekki to odpuszczam bo nie chce czegoś urwać.
Co polecacie aby zrobił. Jakie kroki podjął?
Ciężko mi się jeździ (staram sie ograniczać teraz) ale demonem prędkości to ja teraz nie jestem bujając się na "3"
co ci polecić jak się nie znasz na tym żeby sprawdzić ( a chyba się nie znasz ) to zostaje mechanik. Żeby się bawić przy skrzyni, to troszkę trzeba mieć pojęcia o tym. Ja sam bym się za to nie zabierał.
Tak jak pisałem, morze wystarczy uregulować, w tedy ten koszt nie będzie duży.
hmm oczywiście, że sie nie znam dlatego pytam.
Konkretniej chodzi mi o to aby coś zasugerować mechanikowi albo nic nie sugerować i odnieść się do jego diagnozy. Wiadomo jak jest z mechanikami, że czasami zamiast linki wymieniają "pół samochodu".
Więc tak:
-synchronizator pada
-regulacja skrzyni
-pęknięta sprężyna
-skrzynia do wymiany (jakieś sugestie dlaczego)?
Czy regulację,wymianę synchronizatora, wymiana sprężyny da się zrobić bez wyciągania skrzyni (bo to duży koszt) ?
Mógłbym poznać jeszcze parę opinii bo jak na tą chwile mało się pokrywa
Tu żadna regulacja nie pomoże. Ja bym jeszcze sprawdzil tą sprężynkę blokady wałka wodzika. Do tego nie trzeba wyciągać skrzyni. Śruby są na zewnątrz od przodu samochodu ale które dokładnie to mogę podać dopiero we wtorek bo nie pamiętam.
Adriano10, nie miałem czasu jachać na kanał. Z góry nic nie widać więc nie wiem co dalej ci poradzić. Być może jutro będę w garażu to zobaczę ale do pisania to siądę dopiero w sobotę. Wcześniej mogę zadzwonić jezęli przyślesz mi numer. Na e-mail.
[ Dodano: Nie Maj 13, 2012 00:32 ]
No i ne znalazłem tych blokad na zewnątrz. Nie wiem jak oni to zrobili bo z innym rodzajem blokad się nie spotkałem. Może ktoś ma skrzynię i mógłby zobaczyć czy nie ma z tyłu skrzyni pod blaszaną osłoną lub pod obudową sprzęgła? Blokady muszą gdzieś być chociaż by po to aby wybierak nie przesunął 2 wodzików bo to zakleszczy skrzynię.
Witam, mam dokładnie ten sam problem.
Pytałem się różnych mechaników, i nauczycieli, ze szkoły samochodowej. Jedny mowią, że to koło zębate wyrobione, inni, że wodzik jakiś, a inni ze kulka w skrzyni która trzyma biegi.
Wyczytałem, w tym.temacie czy ma problem ze wstacznym biegiem, mi często nie wchodzi do końca i musze od nowa wrzucać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum