Wysłany: Czw Cze 06, 2013 22:31 [R416] Pusty Bezpiecznik Czy to do Klimy ?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam R 416Si 1.6 16v 112km.
Na zdj w zaznaczonym miejscu jest bezpiecznik czarny lecz to atrapa cały z plastiku nóżki ma plastikowe(zaznaczony na zdj .
Według instrukji jest to 12 czyli puste czy 13 Wentylator chłodnicy lusterka ,nagrzewnica. Wychodzi że 12 czyli puste bo dalej 7.5A czyli 13 i 20A nr14
Po odpaleniu Roverka jest napięcie po zgaszeniu znika na blaszkach .
Powinien być tam jakiś bezpiecznik ?
Teraz jest taka atrapa jak na zdj zaślepka w kształcie bezpiecznika cała z plastiku .
Ktory bezpiecznik jest od klimy ?
Pod maską tylko jest od wentylatora skraplacza klimatyzacji G 30A
Właśnie ,że Klima nie działa i szukam przyczyny.
Kontrolka Ac się świeci nie rosną obroty, ani nie załącza się żaden wentylator od chłodnicy czy od chłodnicy klimy , Koło które ma się kręcić całe po włączeniu klimy kręci się tylko zewnętrzna strona środek stoi w miejscu .
Więc szukam przyczyny
Najpierw trzeba sprawdzić szczelność i nadbić klimę.
Czy jak klima jest nie nabita też się nie załączą wentylatory i to koło całe nie będzie kręcić + cykniecie przy włączeniu i wzrost chwilowo obrotów?
Klima nadal nie śmiga po nabiciu załącza się rosną obroty , załącza się sprzęgiełko , świeci się niebieska kontrolka lecz nie kręcą wentylatory i nie dmucha zimnym.
Więc myślę czy te wentylatory to nie ten bezpiecznik lecz co ma to do tego jak od chłodnicy się załącza po osiągnięciu Temp .
skoro załącza się sprzęgiełko, a nie robi się chłodno to sprężarka nie żyje . Klimaludki przy nabijaniu Ci jej nie sprawdzili?
Wentylatory się włączą jak wzrośnie ciśnienie w skraplaczu, a gdyby sprężarka dawała, to nawet przy wyłączonych wentylatorach klima by coś tam chłodziła.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Mhm my tutaj z "" truten23 "" Działamy .
Mamy jechać do gościa co zobaczy co tam jest lecz 2 tydz już czasu gość nie ma jak będzie miał to zadzwoni . Sam widzę ,że nic nie wykombinuję .
Sprężarka coś koło 300zł plus wysyłka jak obczaiłem na allegro Nowa
Używkę wyrwie się za jakieś 100zł z wys .
Jak coś dam znać .(dalej myślę po co są tam blaszki w tym bezpieczniku sa i pojawia się napięcie na nich po przekręceniu kluczyka a zaślepka jest tam . Bezpiecznika nie włożę bo boje się że coś zjaram .)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum