Wysłany: Wto Maj 22, 2012 18:11 [R75] Jak wyjąć przewody zapłonowe
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam. Posiadam Rovera 75 2.0 V6. Mój problem polega na tym że próbowałem wyjąć przewody i przy pierwszym moim podejściu kabelek został mi w dłoni. Macie jakiś patent żeby je sprawnie wyjąć i nic nie uszkodzić? Przy tym aucie robię to pierwszy raz dla tego wolę się dopytać bo takich informacji nie znalazłem.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 22, 2012 18:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jakos mi sie udało wyciagnac. Ten kabelek wlozylem z powrotem w fajke i nie wiem jakim cudem ale na tej swiecy dziala wszystko normalnie. Myslalem ze nie bedzie palil a dziala normalnie
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Nie Cze 03, 2012 12:23
Z mojego doświadczenia: jeśli raz wyszedł kabel z fajki,to już po przewodach.
Iskra na świeczce będzie,bo przy tym voltarzu iskra przeskoczy nawet na kilka milimetrów,ale na elektrodach świecy nie będzie pełnego łuku.
Wiele lat temu (jak jeździłem jeszcze benzyniakami) przyszedł do mnie znajomy elektryk samochodowy i kazał mi odpalić auto i zgasić światło w garażu.Następnie psiknął na kable wysokiego napięcia wodą ze spryskiwacza do kwiatków,a kable zaświeciły się jak świetlówki i to też był ich ostatni dzień.
wopal99, Kabel należy złapać przez fajkę jak najbliżej świecy i pokręcić lewo prawo o niewielki kąt, w ten sposób rozruszamy zatrzask końcówki kabla, następnie dopiero ściągamy kabel ze świecy.
Niestety czasem i to nie pomaga. Obecne świece zapłonowe i tak przeżywają kable, częściej zachodzi konieczność wymiany kabli niż świec.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum