Wysłany: Sob Cze 02, 2012 18:52 [R416Si] Nieprecyzyjna skrzynia biegów
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam,
Roverek jest świeżo po wymianie głowicy, uszczelki, termostatu, praktycznie pół silnika jest nowe, który chodzi teraz jak marzenie ale rzecz nie o tym. Zmiana biegów to przyjemności nie należy. Lewarek, jakby to powiedzieć, jest niezbyt precyzyjny lekko mówiąc . Lata w każdą stronę, wrzucenie "jedynki" lub wstecznego nie zawsze się udaje. Muszę czasem zrzucić na luz i ponownie wrzucać bieg. Z jazdą staje się to coraz bardziej uciążliwe. Ostatnio wszystkie biegi "wypadły" tzn. mogłem lewarkiem ruszać w każdą stronę, nie było mowy o wrzuceniu jakiegokolwiek biegu. Szybkie spojrzenie pod maskę dało wstępną odpowiedź co się stało. Załączam na zdjęciu, chodzi o te "zawiasy kulowe" (nie znam nazwy fachowej), do których mocuje się ten element, który już zmienia biegi a przyczepiony jest do tych "kulek" zaznaczonych na zdjęciu. Całość była złapana na trititki i się oberwała, ten gwint jest już wyrobiony, że nie da rady tego zaczepić, podkleiliśmy to na klej
Pytanie jest takie, co z tym fantem zrobić, poszukuję takiego elementu żeby zakupić, najlepiej nową część ale chyba graniczy z cudem. Potrzebny jest cały wybierak czy tylko ten element.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 02, 2012 18:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Z przesylka wyjdzie ze 30-35 €. Takie zeczy to sie kupuje nowe, uzywane na dlugo nie wystarcza . Pracowalem w serwisie Peugeota , z ta skrzynia biegow maja taki sam problem, nie kupuj uzywanej ,chyba ze ja dostaniesz prawie za darmo. Pozdr.
Z przesylka wyjdzie ze 30-35 €. Takie zeczy to sie kupuje nowe, uzywane na dlugo nie wystarcza . Pracowalem w serwisie Peugeota , z ta skrzynia biegow maja taki sam problem, nie kupuj uzywanej ,chyba ze ja dostaniesz prawie za darmo. Pozdr.
A gdzieś w Polsce żeby to kupić? Szukałem, ciężko coś znaleźć.
Druga sprawa przy okazji. Wahacz górny i sworzeń dolny mam do wymiany. Jakieś dobre zamienniki polecacie?
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Pią Cze 08, 2012 07:40
Wahacz górny zdaje się że zmieniałem na taki sam 2 lata temu...
A sworzeń dolny polecam firmy Sidem. Nie kupuj Optimala bo szybko się wybija i po roku znowu trzeba o wymianie myśleć.
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum