Wysłany: Sob Cze 09, 2012 20:10 [R25] Zabezpieczenie antykorozyjne
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2001
Witam
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zabezpieczeniem antykorozyjnym mojego Rovera 25.
Po zimie (w lato przyjechał z niemiec, całkowicie bezwypadkowy) sytuacja prezentuje się następująco:
> progi, maska, dach, słupki - zdrowe
> drzwi zaatakowała korozja - olać kupię nowe pod kolor
> podłoga - pojawiły się delikatne wykwity
Zastanawiam się co zrobić z samochodem. Chcę utrzymać ten zdrowy stan. Ostatnio spotkałem się z opinią, że takie zabezpieczenie nic nie daje, a wręcz przeciwnie - samochód jeszcze bardziej gnije.
Ostatnio spotkałem się z opinią, że takie zabezpieczenie nic nie daje, a wręcz przeciwnie - samochód jeszcze bardziej gnije.
To zależy czy zabezpieczenie zostanie nałożone na zdrowy element.
Rdzy nie zdusisz, zawsze będzie tam siedzieć i szukać dostępu do tlenu.
Dlatego czasami zamalowując małego parcha można poczynić większe szkody.
Widziałem badania, w których tlenek żelaza znajdujący się na powierzchni stalowego elementu cienkościennego pokryto lakierem. Efekt - rdza przeżarła cały przekrój i pojawiła się z drugiej strony profilu...
Jeżeli rdza jest w ilości śladowej, niewielkiej (pojęcia względne) można inwestować w preparatu przetwarzające rdze na związek organiczny metalu, oczywiście wszystko przedtem porządnie czyścimy, odtłuszczamy i jazda, potem według uznania podkład lub baranek.
Za tą cenę 700 zł to wolał bym sam pogrzebać przez 3 dni pod autkiem i przynajmniej był bym pewny ,że sobie sam dobrze zrobiłem. A jak zobaczysz czy Oni ci dobrze zrobili? zerwiesz konserwacje żeby to oblukać?
Robiłem tak przy poprzednim autku i byłem z tego bardzo zadowolony hehe zajęło to 3 dni ( samej roboty - nie spieszyłem się ) potem 1 dzionek mi schło.
mój też był całkowicie goły jak był sprowadzony więc przed pierwszą zimą dałem na zebezpieczenie podwozia ... koszt 350 zł i przez 2 kolejne lata uzupełnianie po 50 zł więc w sumie przez 3 zimy koszt 450 zł (700zł -stanowczo za dużo ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum