Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 130 Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: Pią Cze 10, 2011 15:47 [R416 Si '97] nie reagują na pilota drzwi kierowcy
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1997
Witam,
Nagle pojawił się problem z drzwiami od strony kierowcy, a ściślej z ich zamykaniem i otwieraniem z pilota (3TXA).
Wysiadam i z pilota zamykam drzwi - zamykają się wszystkie oprócz tych od kierowcy. Muszę z kluczyka dodatkowo zamykać te od kierowcy i mrugają kierunki od włączenia immo. Przy otwieraniu z pilota jest to samo - nie otwierają się tylko drzwi kierowcy. Jak chce zamknąć kluczykiem, to zamykają się tylko te od kierowcy, reszta nie reaguje. Z pilota otwierają się również tylko 3, bez tych od kierowcy. Z kluczyka zamykają się wszystkie i migają kierunki.
Gdzie mam szukać awarii? Rozebrać boczki i sprawdzić połączenia?
_________________ Born To Beer Free
SPAMU¦
Wysłany: Pią Cze 10, 2011 15:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 130 Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: Pią Cze 10, 2011 18:52
Wiązka raczej nie, bo reszta chodzi np. elektryka szyby działa.
Jak sprawdzić tan siłownik zamka centralnego? Trzeba wyjąć cały mechanizm?
Na razie radzę sobie w ten sposób, że wciskam skobel w przednich drzwiach od środka poprzez tylne drzwi i dopiero wtedy zamykam resztę z pilota. To zamykanie z klucza nie zawsze działa. czasami włącza się alarm. Po otwarciu z kluczyka, przed przekręceniem kluczyka w stacyjce muszę rozbroić immo z pilota.
witam, sorry za odkopanie tematu, ale mam ten sam problem. Rozebrałem boczek i wszystko jest połączone. Siłownik tez nie mógł wysiąść, bo kluczem otwierając drzwi kierowcy, otwierają się też inne i tak samo jest z zamykaniem. Z pilota gdy otwieram/zamykam to działa wszystko poza drzwiami kierowcy.
Gdy otwieram drzwi z pilota mrugają kierunkowskazy, zamykając już nie mrugają i muszę z klucza, wtedy zamrugają.
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 01 Mar 2012 Posty: 114 Skąd: Ząbki
Wysłany: Czw Cze 14, 2012 09:51
U mnie z kluczyka da radę otworzyć/zamknąć tylko drzwi kierowcy, z pilota otwierają/zamykają się wszystkie oprócz kierowcy
Poza tym dość często po przekręceniu kluczyka mi immo buczy. Więc zanim odpalę auto to w ruch idzie pilot, kluczyk i znów pilot
U mnie z kluczyka da radę otworzyć/zamknąć tylko drzwi kierowcy, z pilota otwierają/zamykają się wszystkie oprócz kierowcy
No to na bank nie ma lacznosci miedzy silownikiem i centralka.
otwierasz pilotem to centralka otwiera pozostale bo do kierowcy nie ma lacznosci.
otwierasz kluczykiem to tylko kierowcy bo tak jak by nie bylo akumulatora.
monia53000 napisał/a:
Poza tym dość często po przekręceniu kluczyka mi immo buczy
bo jak otworzysz kluczykiem kierowcy a centralka nie dostanie tego sygnalu to immo nie rozbraja
[ Dodano: Czw Cze 14, 2012 11:24 ]
haxigi napisał/a:
U mnie też, ale tylko gdy otwieram drzwi z samego klucza bez pilota
wez rave`a i sprawdz kazdy przewod od silownika do centralki czy jest caly, albo pusc nowe chociaz na probe
kurde samemu dam radę to zrobić ? Wydaje się że sporo roboty to jest, drzwi rozebrać to pikuś, ale do centralki trzeba środkową konsolę jeszcze ściągnąć nie ?
dalo by rade po omacku reke wsadzic od tylca ale ciezko bedzie sie ogarnac zeby dobry przewod trafic. jak bedziesz mial na wierzchu wtyczke przy silowniku i przy centralce to omomierzem spradz czy przewody cale, pozniej ewentualnie kazda wtyczke co jest po drodze
dalo by rade po omacku reke wsadzic od tylca ale ciezko bedzie sie ogarnac zeby dobry przewod trafic. jak bedziesz mial na wierzchu wtyczke przy silowniku i przy centralce to omomierzem spradz czy przewody cale, pozniej ewentualnie kazda wtyczke co jest po drodze
hmmm, a jakbym do elektryka z tym pojechał to tak pi razy drzwi ile by mógł wziąć za to ? Tylko samo sprawdzenie kabli tym omomierzem, bo ja tego nie mam
Ogólnie elektryk by mi to naprawił jakbym powiedział co jest nie tak ?
sama naprawa to bedzie drobiazg, najgorzej znalezc usterke. jak mu rozmontujesz wszystko i wydrukujesz schematy na pewno mu to pomoze i moze za wiele nie policzy
sprawdz czy słychać prace silniczka od centralnego w tych drzwiach jeśli tak to mógł urwać sie taki "cycuś" w mechaniźmie i nie zadziała rygielek ale powinno być słuchać silnik w tym zamku jak próbuje domknąć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum