Wysłany: Czw Cze 14, 2012 10:04 [rover 416 si] niewkreca sie na obroty i duzo pali
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam jestem nowy i to moj 1 post od pol roku mam rovera 416 si w sedanie, wszystko bylo ok aż do pewnego czasu. Roverek ma zalozony gaz i pojechalem do gaziarza w celu wyregulowania bo auto zaczelo coraz wiecej palic (34 litry /230 km) i powiedzial ze jest wszystko ok tylko ze mam rozszczelniony kolektor ssacy i zasysa lewe powietrze miedzy kolektora a glowicy ,oraz anty-wystrzaly. w domu mam warsztat wiec wykrecilem kolektor uszczelnilem ale niewiele to pomoglo,auto dalej spala ogrone ilosci gazu ,moze troszke mniej jak wczesniej ale zdecydowanie zaduzo.Odczuwalny jest tez spadek mocy ciezko sie zbiera,w 4 osoby ciezko jest cokolwiek wyprzedzic.
2 problem to na zimnym silniku auto niewkreca sie w obroty naciskajac mocniej pedal gazu rover gasnie ,rano przed wyjazdem musze go zostawic zeby pochodzil z 2 minuty i wtedy dopiero normalnie jedzie... Jesli ktos wie jaka moze byc przyczyna prosze o pomoc.:) pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 14, 2012 10:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jest to zwykly gaz, niewiem czy na benzynie tez pali spala takie ilosci bo jezdze tylko na gazie benzyna sluzy mi tylko do odpalania i wlasnie na benzynie tk niechce sie wkrecic na obroty na zimnym silniku. a Co do spalania wczesniej to przy mniej ekonomicznej jezdzie niz teraz robilem po 300 km.
Odkad ja go mam niemoglo do tego dojsc.myslalem nad kupnem kolektora ale jak wyciaglem go pare dni temu to nic zlego w nim nie widzialemi odpuscilem kupno innego ,no ale niema ludzi nieomylnych i cos moglm przeoczyc, choc niewydaje mi sie zeby byl uszkodzony w jakikolwiek sposob
Jak na benzynie się nie wkręca na obroty to coś jest nie tak z silnikiem.
Najpierw trzeba dojść co mu dolega a potem się brać za regulację LPG.
A przyczyn może być wiele, niekoniecznie kolektor.
Choć jeżeli masz zwykłą instalację (nie sekwencję) i doszło do strzału w kolektor to mogło go uszkodzić.
Do sprawdzenia czujki temperatury i położenia wału, układ zapłonowy, a może rozrząd sie przestawił? Sonda lambda chyba też podejrzana.
Jest pewnie więcej rzeczy które mogą wpływać na prace silnika.
do strzalow w kolektor napewno dochodzilo bo jak go kupilem to strzelel co chwile ale wymienilem caly uklad zaplonowy iwszystko bylo ok.a w kolektorze sa antywystrzaly takze no niepowinno go ukszkodzic od wystrzalu(przynajmniej wedlug mnie ) no wlasnie poczytalem troche co to moze byc i wielu ludzi mowi o rozrzadzie w wiec dzisiejszy wieczor spedzam przy sprawdzeniu rozrzadu :)jak niepomoze to szukam dalej
[ Dodano: Pią Cze 15, 2012 15:41 ]
witam sprawdzalem rozrzad i okazalo sie ze wszystko jest ok... wydaje mi sie ze przeplywomierz zawala sprawe i auto na zimnym silniku niedaje ssania przez to niewchodzi na obroty.
[ Dodano: Wto Cze 19, 2012 17:09 ]
roverek sprawdzony na kompie i okazalo sie ze czyjnik temperatury jest wadliwy i to on robi cala robote ...i do tego jeszcze zauwazylem podcisnienie pekniete ite troche klopotow robilo . naszczescie czujnik zamowiony i mam nadzieje ze juz jutro bedzie wszystko z autkiem ok dzieki za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum