Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam, po umyciu silnika mam mały problem z kontrolką ciśnienia oleju. Otóż nie gaśnie po uruchomieniu... nie pali się tez z 'pełną mocą' tylko jakby żarzy podobnie do kontrolki paliwa, gdy zbliża się rezerwa. Podejrzewam, że po umyciu jest jakieś zwarcie, tylko nie wiem jak je zlikwidować. Proszę o sugestie, za które z góry jestem wdzięczny.
Pozdrawiam.
Aha no to byłoby super dziękówa
Z tym że zauważyłem wczoraj, że rzeczona kontrolka zapala się gdy silnik osiągnie temperaturę pracy
Czy w tej sytuacji wymiana wystarczy, czy to jakaś grubsza sprawa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 32 Skąd: Wrocław
Wysłany: Sro Lip 04, 2012 09:42
czujnik znajdziesz po prawej stronie auta (czyli od strony pasażera)
skręć kołami max w prawo - to wtedy zobaczysz go tuż nad filtrem oleju
póki nie wymienisz czujnika - to jego wskazaniami (np. przy ciepłym silniku) się nie przejmuj
(uszkodzony czujnik - to uszkodzony obwód elektryczny - a jednak temeperatura ma wpływ na rezystancję - dlatego kontrolka może Ci się żażyć gdy silnik zrobi się ciepły (jak silnik się grzeje, to również filt oleju, i sam czujnik)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum