Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1994
Witam. Mam pewien problem, otóż zauważyłem ostatnio że przecieka mi dach i woda zbiera się w uchwycie otwierania dachu, nie jest to jakieś mocne przeciekanie ale muszę to naprawić wiecie może czy da się jakoś samemu zrobić taka uszczelkę czy trzeba szukać jakiejś używanej/nowej
I druga sprawa w bagażniku po bokach (za tapicerką ) po deszczu zbiera mi się woda. Nadkola i blachy wokół są całe i nie mogę dojść do tego skąd się ona tam bierze Miał ktoś już taka przypadłość Jak sobie z tym poradzić
A i tak z innej beczki czytając niektóre posty widzę, że niektórzy piszą jako oznaczenie silnika GTI, tak więc czy mój silnik 1,6 16v DOHC d16a8 to ten GTI czy jest jeszcze jakiś inny rodzaj, przy którym stosuje się takie oznaczenie ?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 27, 2012 15:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A i tak z innej beczki czytając niektóre posty widzę, że niektórzy piszą jako oznaczenie silnika GTI, tak więc czy mój silnik 1,6 16v DOHC d16a8 to ten GTI czy jest jeszcze jakiś inny rodzaj, przy którym stosuje się takie oznaczenie ?
GTI to poprostu bogatsza wersja wyposazenia np poprzez dodanie polskorzanej tapicerki, spojlerka
_________________ Był R 216 Gti, później R 600 SDI, a teraz Opel Vectra C
No ogólnie mam spojler na tylnej klapie, a w środku na drzwiach coś jak by skóra i ta listwa przy zegarku nie jest drewniana tylko tez taka jakby skóra więc mam wersje GTI ?
Mam pewien problem, otóż zauważyłem ostatnio że przecieka mi dach i woda zbiera się w uchwycie otwierania dachu, nie jest to jakieś mocne przeciekanie ale muszę to naprawić wiecie może czy da się jakoś samemu zrobić taka uszczelkę czy trzeba szukać jakiejś używanej/nowej
Miałem ten sam problem, u mnie to nie uszczelka dachu, tylko uszczelka uchwytu otwierania dachu. Odkręć uchwyt od szyby i uszczelnij miejsca łączenia uchwytu z szybą z obu stron. Ja to zrobiłem czarnym silikonem i mam już spokój.
aspireq napisał/a:
I druga sprawa w bagażniku po bokach (za tapicerką ) po deszczu zbiera mi się woda. Nadkola i blachy wokół są całe i nie mogę dojść do tego skąd się ona tam bierze
hehe, to chyba przypadłość Coupe'tek. Też to przechodziłem. U mnie woda dostawała się przez wywietrzniki w błotnikach. Po prostu uszczelka już nie trzymała. Jak odsuniesz tapicerkę, to je zobaczysz. Trzeba zdjąć tylny zderzak, zdemontować te wywietrzniki (są przynitowane) i uszczelnić. Też to zrobiłem czarnym silikonem. Aby mieć pewność, że to właśnie te wywietrzniki to najpierw obwiąż je szmatą a potem karcherem polewaj błotnik. Jak szmata będzie mokra to już będziesz wiedział co jest grane. Ja ponad 3 miesiące szukałem przyczyny wody w bagażniku.
aspireq napisał/a:
GTi jest to oznaczenie wersji nadwoziowej, a nie zastosowanego silnika. Jest to po prostu trzydrzwiowy hatchback ROVER'a serii 200 "kanciak" Taki jaki masz w linku od kolegi Pawkaz.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
O ile się orientuje oznaczenie GTi było zarezerwowane dla dwuwałkowców z gamy hondy, jak i wyposażenia, które było lepsze w tych modelach Do niedawna nie wiedziałem, ale trzydrzwiowe kanciaki również miały silnik t16 (turbo) i oznaczenie takiego modelu to 220 GSi Turbo (albo bez turbo, już nie pamiętam), tak samo było w sedanach - 420 GSi
Przeciekająca woda to nie tylko odpowietrzniki, spraw dokładnie czy nie ma tam rdzy, bo kiedyś w sedanie lała się u mnie woda, była tam po prostu dziura, balchę zjadła ruda, na szczęście zostało to kilka lat temu załatwione
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum