Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2000
Witam.
Wciąż zwlekałem z wymianą klocków bo jakoś czasu braknie a poczytałem sobie dużo na ten temat. No i nie wiem już sam jakie kupić klocki i gdzie. Myślę o klockach za 150zł żeby było coś porządnego. No i jest problem z tarczami naczytałem się że ludzie tarcze przetaczają jak zakłada się nowe klocki ale kolega mechanik w moim wieku powiedział że nie przetaczać bo jakieś bicia będą i problem potem. No i ja bym się raczej nie zgodził. Na chłopski rozum jeśli założę nowe klocki na stare tarcze które są wyrobione klocek będzie się nierówno ścierał no i na pewno żywotność będzie krótsza a także jakość hamowania słabsza. ja już nie wiem co mam myśleć bo szkoda dobrego klocka na stara tarcze. Więc myślę o nowych tarczach za jakieś 220zł. Tarcze lite oczywiście. Może ktoś się wypowie na ten temat co o tym wszystkim MYŚLEĆ
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 19, 2012 18:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
no co ty,tarcze masz wyrobione w 25? ja wymieniałem ostatnio komplet kosztował 75 pln.są tansze ale wybór należy do ciebie,wymiana dziecinnie prosta,samemu,w razie problema na pw albo gg pozdro
Zmierz suwmiarką grubość tarcz (jeśli masz na nich ranty, to zrób to np. przez 2 monety - potem odejmiesz od wyniku pomiaru ich grubość). Jeżeli wynik będzie się mieścić w granicach zużycia eksploatacyjnego i jeśli tarcze nie biją przy hamowaniu, to możesz je zostawić. Klocek po kilkuset km się do nich dostosuje. Wieczorem podam Ci grubości tarcz z Haynes'a.
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
No jak zwykle jak coś się dzieje to nie miałem dostępu do neta przez te piękne burze. To kupie same klocki i już. Zobaczę tylko w jakim stanie tarcze są. W tym momencie jest wszystko ok tylko klocki są już cieniutkie. A gdzie kupujecie w internecie takie rzeczy. Na stronie tomateam.pl ??
Ja to na stronie Toma kupowałem ostatnio część bo nigdzie nie mogłem takiej dostać a 30zł kosztowało a ważna gumka była he. Popatrzę w necie na stronach moto bo w sklepach to zawsze ceny wygórowane są. Już się przekonałem na sklepach oni też z neta kupują jak nie mają w hurtowni i jeszcze podniosą cenę żeby zarobić.
Zaraz op zakupie R25 wymieniłem zwichrowane tarcze na Brembo a do tego dołożyłem klocki TRW. Do momentu sprzedaży samochodu nie miałem z tym zestawem problemów (przejechałem 30tys. km).
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
a ja powiem tak poz zmianie silnika miałem no stop ten sam problem tarcze i klocki.
kupiłem do 200 tarcze nowe wytrzymały dwa lata nigdy nie toczone itp. klocki zawsze najlepsze w intercars za 129 zł. a teraz zrobiłem zmianę kupiłem tarcze wentylowane (od starych 200 wentylowane od środka) z jarzmami i zaciskami. po kompletnym wyczyszczeniu i zamoczeniu w kwasie tarcz, założyłem ten komplecik i na razie naprawdę nie mogę narzekać hamulec trochę lepszy bo i tarcza chłodniejsza. koszta takiego zestawy w bardzo dobrym stanie używany wyniósł mnie 200 zł, plus ewentualnie 5 litrów kwasu solnego, szczotka na szlifierkę kontową i lakier wysokotemperaturowy do wydechów czarny, w sumie około 300 zł. jak to się bedzie dalej zachowywać zobaczymy. ale wiem że jeżeli tarcze sie przegrzeją i nie wystudzą to sobie później można je wsadzić w d... .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum