Wysłany: Sob Lip 07, 2012 15:34 [rover214] problemy z chłodzeniem
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1996
Witam .Mam problem z rover 214 1,4 8v z 96.
Mianowicie gdy jadę samochodem po chwili zaczyna przelewać się w zbiorniczku płyn i kipi.wygląda to tak jakby woda się gotowała ale temp .jest ok. niedawno był robiony HGF rozrząd wszystkie uszczelki pompa wody termostat i korek .A gdy wczączę ogrzewanie to wszystko jest ok. Zaznaczam , że płyn nie ubywa . Dzieje się tak tylko przy wyłączonyw ogrzewania . Czy to wina nagrzewnicy .Proszę o pomoc .Dziękuje
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lip 07, 2012 15:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam .Układ był odpowietrzany .Czy może być winna zatkana chłodnica ? znajomy mechanik mówi , że u góry jest ciepła , a na dole zimna . (czy jakoś tak)
[ Dodano: Sob Lip 07, 2012 18:43 ]
A może to wina nagrzewnicy . może pęknięta
W takim razie sprawdź poprawność zamontowania węży układu chłodzenia. Może mechanicy coś źle podłączyli. Schemat układu chłodzenia znajdziesz na Forum lub stronie Klubowej.
Witam >Jedyna różnica w wężach ,którą zauważyłem to nie ma trójnika ,który wchodzi ,wychodzi i idzie dalej do nagrzewnicy. Jest to zrobione inaczej ale z tego ,co widzę to zasada tasama
Skoro po włączeniu obiegu na nagrzewnicę wszystko jest OK, to coś jednak nie gra po tym "modzie" wężów układu chłodzenia... Pokaż na rysunku układu, gdzie jest ten nowy trójnik.
Witam może załącznik podpowie. Mianowicie rossypała się część układu w okolicy nagrzewnicy . Była ona złączona . Mechanik twierdzi , że usunął ta częśc i i normalnie poprzedłużał węże i powpinał tam gdzie trzeba.
Tamtędy prowadzi bypass nagrzewnicy. W tym łączeniu węży jest przejście, dzięki któremu płyn podczas zamkniętego dopływu do nagrzewnicy może wracać do silnika. Kup ten wąż, a do momentu montażu możesz odłączyć nagrzewnicę z obiegu. Ogrzewanie nie jest teraz mocno potrzebne.
Dziękuję spróbuję .Mam nadzieję , że to pomoże . Ile taki wąż kosztuję bo na alle gro nie ma . Anowy , to z doświadczenia wiem , że sporo jask to w roverkach.
Używkę na pewno kupisz w Brzezince k/Oświęcimia ul.Malinowa 5. Jak zjedziesz z wiaduktu to pierwsza w prawo, przez skrzyżowanie prosto. Dalej zapytaj ale chyba pierwsza w prawo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum