Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Kwi 2011 Posty: 80 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Sob Lip 07, 2012 23:52 [R400] Wentylator chłodnicy i klimy po raz kolejny.
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam.
Zakładam kolejny temat o wentylatorach, gdyż mam mały problem.
Mianowicie ile dokładnie jest wentylatorów w R400 2.0 SDI?
Ja mam dwa obok siebie (patrząc od przodu auta).
Teraz wyjaśnię w czym mam problem.
Wczoraj w południe jechałem trasę ok. 50km.Jako, że było gorąco - załączyłem klimę.Po ok. 10 minutach jazdy zaczęła dość szybko podnosić się temperatura silnika.Zjechałem na bok, wyłączyłem klimę i temperatura od razu wróciła do normy (1/2 skali). Gdy znów załączyłem klimę temperatura od razu się podnosiła, więc znów ją wyłączyłem.Co ciekawe potem gdy tylko włączyłem nawiew (bez załączania klimy) temperatura znów się podnosiła Podejrzewając awarię wentylatora postanowiłem je sprawdzić i wygląda to tak:
po załączeniu klimy uruchamiają się oba wentylatory, po ok. 20 sekundach ten z prawej strony (patrząc od przodu auta) przełącza się tak jakby na drugi bieg i automatycznie ten z lewej strony się wyłącza.Przy wyłączonej klimie nie działa ani jeden.
W związku z tym mam pytanie czy oba te wentylatory są od klimy?
Jeśli tak to gdzie powinien być wentylator chłodnicy?
_________________ President Harry III ASC + Sirio Turbo 5000 + Pirat
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lip 07, 2012 23:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeden jest od klimy, a drugi to od silnika. W momencie załączenia klimy powinny oba działać. Patrząc na auto z przodu, z lewej strony jest klima a z prawej wentylator chłodnicy. Łatwo to rozpoznać, gdyż chłodnica sinlika jest większa od chłodnicy klimy. Gdy przestaje działać wentylator klimy, to sprężarka powinna się wyłączyć.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Kwi 2011 Posty: 80 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Pon Lip 09, 2012 17:43
Cytat:
po załączeniu klimy uruchamiają się oba wentylatory, po ok. 20 sekundach ten z prawej strony (patrząc od przodu auta) przełącza się tak jakby na drugi bieg i automatycznie ten z lewej strony się wyłącza.Przy wyłączonej klimie nie działa ani jeden.
Czyli ten od klimy po chwili mi się wyłącza tak?Co ciekawe klima dalej chłodzi
_________________ President Harry III ASC + Sirio Turbo 5000 + Pirat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum