Wysłany: Sob Lip 07, 2012 11:13 [ freelander 1,8 ] prośba o poradę w sprawie oleju
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
witam wszystkich
potrzebuje pomocy w doborze oleju do IRD a mianowicie szukam oleju castrol i udało mi sie znalezc jeden jednak chciałbym sie zapytac czy olej ten sie nadaje czy poszukac innego a mowa o oleju castrol syntrax universal plus 75w90(http://allegro.pl/castrol-syntrax-universal-plus-75w-90-1l-75w90-i2461216105.html#tabsAnchor) co o tym sadzicie
Panowie a jeszcze pytanie o taki olej CASTROL SYNTRAX LONGLIFE 75W-90 czy którys z nich jest odpowiedni prosze o odpowiedz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lip 07, 2012 11:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W przypadku 1,8 do skrzyni biegów zdecydowanie polecam użyc zalecany MTF94.
Wracając do tematu co do IRD to bardzo dobrze że piszecie 75W90 natomiast zapominacie o jeszcze jednym ważnym parametrze czyli specyfikacji GL-5.
Castrol Syntrans jest w specyfikacji 4+ i generalnie trochę zbyt lepki i może sprawiać problemy zimą.
Ja zalewam innym albo:
- K2 MATIC 75 W90 GL-5
- Valvoline DuraBlend 75W90 GL-5
Polecam przy wymianie okresowej olej jest czyściutki a IRD nawet zima pracuje gładko.
W ogóle uważam ze firma K2 ostatnio jeśli chodzi o jakość oleju to zrobiła duży krok do przodu.
SyntaX ten drugi olej który podałem czyli CASTROL SYNTRAX LONGLIFE 75W-90 na taka specyfikacje API GL-5, Scania STO 1:0, BMW (non LS), MAN 342 Typ S 1 ZF TE-ML 05B/12B/17B/19C,21B
(przynajmniej tak podaja na allegro) wiec wydaje mi sie ze bedzie sie nadawał do tego IRD a co ty o tym sadzisz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum