Wysłany: Pią Lip 13, 2012 12:10 [r420]Kierownica sama skręca.
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam.
Otóż niedawno miałem wymieniane przednie dolne sworznie oraz ustawiona była zbieżność wszystkich kół. Dodatkowo koła (alusy 15' 195/50) zostały wyważone, podobnie jak zimówki 14". Powietrze we wszystkich kołach pompowane na 2,5 bara. Problem jest podobny do tego tutaj: http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=612983
Z tym że u mnie nawet jak wjadę jednym kołem w dziurę to czuję zaraz luz w kierownicy, a jak dwa koła wpadną w jakąś nierówność to same skręcają, tak że aż kierownica skręca i musze to korygować, bo inaczej by mnie wywiozło gdzieś, gdzie nie chcę. Podobnie dzieje się, gdy jadąc drogą wjadę w ścieżkę z koleiny (często auta jak jadą, robią wgłębienia w ciepłym asfalcie ) wtedy to czuję się jakbym miał autopilota, bo auto samo pojedzie po tej ścieżce. Gorzej jak koleina prowadzi do rowu to musze się trochę siłować żeby wyprowadzić koła z niej. Nie wiem czy to TTTM czy co, ale w wspominanej już przeze mnie Corsie B takiego czegoś nie ma, podobnie w innych autach którymi już jeździłem nie odczułem czegoś takiego. Na prostej i równej drodze jest elegancko, można robić na drutach a auto pojedzie prosto jak po sznurku, ale na dziurach, wybojach i koleinach samo skręca. Ktoś wie co to może być ?
Wina może leżeć też po stronie samych opon.Jakiś czas temu rozwaliłem jedną oponę. Był koniec sezonu i nie opłacalo mi się kupować nowych i kupiłem używane.Rozmiar właściwy, bieżnik ok, wyważone, wszystko idealnie, a autem nie dalo się jechać.Walka z kierownicą.Po zmianie opon wszystko wróciło do normy
jo ja opony razem z felgami przekładałem z innego auta (golf 3) i tym golfem się lepiej jechało, problem też miałem na zimówkach więc ponowna wymiana na kolejną parę opon zapewne nie pomoże. Nie wiem czy to gdzieś luzy czy w czym może tkwić problem ?
ja mialem zbieznosc krzywo jak byk, ze przy ustawianiu az sie smiali, nie odczulem wplywu na jazde, nie znosilo ani nic, tylko opony sie krzywo scieraly
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum