Typ: TD4 Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2005
Witam,
Może ktoś poradzić jak i czym wyczyścić klimatyzację bo podczas jej rozruchu i wyłączania przyciskiem strasznie śmierdzi "ścierą". Już wymieniłem filtr, czyściłem "bombką" i piankowałem parownik. Niestety te zabiegi nie na wiele się zdały.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 26, 2012 12:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zobacz czy jak odpalisz klimatyzację to skropliny lecą po ścianie grodziowej, może odpływ jest zatkany i woda kiśnie.
Ja jak czyszczę to robię tak że wyciągam filtr i preparat wtryskuje bezpośrednio w parownik.
Możesz tez odkręcić silnik nawiewów (dostęp jest dość prosty sa 3 wkręty w okolicy pedałów.
Ja wyciągam silnik od nawiewów, łopatki czyszczę wacikami do uszu i w nagrzewnice wtryskuje preparat.
Bardzo dobry jest do odgrzybienia preparat do butów firmy Schol ale uwaga jest mocno duszący, wywietrz potem dobrze auto.
Więc tak:
odpływ jest drożny, woda się leje z niego. Miesiąc temu kopiłem piankę odgrzybiającą Motip i ją napryskałem na parownik po wyjęciu filtra. Trochę pianki wtrysnąłem na parownik poprzez wężyk odprowadzający skropliny. O sposobie odkręcania silnika nawiewu nie wiedziałem, więc niezwłocznie go wymontuję i wyczyszczę. Czy po jego wyjęciu dostanę się bezpośrednio wprost na parownik by go ponownie popsikać pianką? W instrukcji sposobu stosowania pianki Motip jest podane, że wężyk należy wprowadzić do wlotu powietrza, a ja nie wiem gdzie ten wlot jest i czy da się tam włożyć wężyk.
Jaki to preparat Scholl?
Włączasz guzikiem obieg wewnętrzny.
Z boku jak jest parownik od strony prawej masz taka kartkę którą pobiera sobie powietrze z wnętrza auta.
Jak wyjmiesz silnik nie dostaniesz się bezpośrednio do parownika ale dostaniesz sie do nagrzewnicy.
Syf może się osadzić na klapkach sterowania nawiewem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum