Wysłany: Sro Sie 01, 2012 08:19 [r420] Coś harczy i trze przy zwalnianiu / wolnej jeździe
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam!
Mój rover chyba nigdy nie skończy mnie zadziwiać. Wczoraj wracając do domu, jadąc w lekkim korku w mieście gdzieś tak 30 km/h niesamowicie coś tarło mi z przodu. Dźwięk nie był ciągły, ale rytmiczny. Przypomina ... nie wiem w sumie to jakby metal o metal, czy coś w tym stylu. Co ciekawe jak opuściłem szyby to nie było tak mocno słychać. Zrobiłem test:
1. jadąc na luzie - słychać
2. jadąc na luzie i dodając gaz - słychać
3. jadąc na sprzęgle - słychać
4. wciskam hamulec - ustaje
Pojechałem zaraz do mechanika z nadzieją że to może coś od sworzni się zrąbało i darmową naprawę bym wyciągnął, ale wszyscy mówią że zawieszenie mam zdrowe poza tylnym cukierkiem i łącznikami stabilizatora, o których wam pisałem. Auto dali na podnośnik, kazali mi go na nim odpalić, wrzucić bieg i dodawać gazu tak jakbym na ulicy jechał. Mimo różnych kombinacji nic nie było słychać Kołami też kręcili ale cisza w eterze, a dzisiaj znowu już słychać te tarcia.
a możesz pokazać to na jakimś zdjęciu, albo opisać jak to wygląda ? Bo jak ja zacznę doginać to czasami coś mogę przegiąć nie to co trzeba, znając moje szczęście i będzie jeszcze gorzej.
Sprawdź, czy czasem nie masz rantu na tarczy. To czasami też powoduje takie tarcie o blaszki z zacisku. Wystarczy wtedy oszlifować rant tarczy i jest spokój. Poczytaj ten temat: http://forum.roverki.eu/v...ghlight=#490228
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
zapieczony cylinderek z przodu po prawej stronie - to było przyczyną tego dźwięku. Tarcze, klocki i osłonki są ok.
Co ciekawe ustawianą miałem znowu zbieżność i tej analizie na kartce mam wykazane że koła były mocno rozbieżne znowu, a przecież niedawniej jak miesiąc miałem zbieżność sprawdzaną Tak szybko to się może zmienić ? Przód lewy powinien być nietknięty a był rozjechany lekko, jedynie co to koło ściągali bo oponę przebiłem a z tyłu tuleję wahacza mi wymieniali, ale to po prawej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum