Wysłany: Sob Sie 04, 2012 20:52 [R416] Pęknięta szyba. Naprawa czy wymiana?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Witam
Mam pewien poważny problem Otóż miesiąc temu miałem przygodę. Jadąc w gęstym deszczu drogą pomiędzy lasami dostałem kamieniem spod kół mijającego mnie tira. Siła była tak duża, że pękła mi przednia szyba Sprawa wygląda w ten sposób, że kamień uderzył w miejscu pomiędzy wycieraczkami na tym czarnym obramowaniu. Powstał pajączek, który biegnie w dół pod wycieraczki aż za plastikowy element. Druga największa rysa poszła troszkę w górę, skręciła w lewo. Początkowo zatrzymała się tworząc pęknięcie w linii prostej na długości około 20 cm. Dzisiaj zauważyłem, że pęknięcie powiększyło się o jakieś 4 cm. Czy orientujecie się czy takie uszkodzenie można naprawić? Jeśli nie to na ile firma może wycenić usługę wymiany szyby na oryginalną? Bardzo proszę o pomoc.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 04, 2012 20:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wymiana? A ta firma NordGlass nie naprawi? Nie orientujesz się? Kurcze wymiana to chyba droga jest i boję się, że to już nie będzie założone tak jak fabrycznie
Tak przyszłościowo, to dobrze wykupić sobie dodatkowe ubezpieczenie szyb. W razie takiej wpadki, nie martwisz się o koszta.
Następnym razem na pewno zapytam się, na co jeszcze mogę się ubezpieczyć. No nic czeka mnie wizyta w NordGlass. Nie wiecie czy oni wymieniają na nowe czy używane?
Wymiana w nierenomowanym warsztacie może ci stówkę zaoszczędzić(ja wymieniałem w tamtym roku) Jak będziesz wymieniał szybę to niech przy okazji obejrzą w jakim stanie są słupki, żeby po roku znowu nie pękła, bo rdza.
Witam, jeżeli wymiana to tylko na nową. Najlepiej zrobić to u sprzedawcy (wtedy unikniesz NIEMIŁYCH NIESPODZIANEK) Myślę o pękaniu szyb podczas zakładania. Wtedy wszyscy wykręcają się od odpowiedzialności, i oszczędność szlak trafił. W przypadku nowej szyby zakładanej u sprzedawcy płacisz niby 100 - 150 zł. więcej lecz masz jeszcze do tego pewność że jest to zrobione dobrze.
Co to znaczy u sprzedawcy? Ja zwiozę samochód do firmy i niech oni zadecydują, co z tym zrobić. Jeśli wymiana na nową to też niech oni to zrobią i na końcu dadzą gwarancję. To chyba oczywiste
Miał ktoś z Was ogólnie styczność z firmą NordGlass? Dobrze robią? Szyby mają tylko swoje czy też innych firm?
NordGlass jest wielką firmą od lat zdobywającą nasz rynek. Pisząc o zakupie u sprzedawcy miałem właśnie na kogoś takiego jak oni. NordGlass jest to solidna i godna polecenia firma. Wiedzą co sprzedają. Jeżeli idzie o zakładanie robią to bardzo profesionalnie. Nie ma się nad czym zastanawiać tylko zapłacić te kilka stówek i mieć święty spokój. Pozdrawiam.
W jednym z dwóch roverków z mojej rodziny (oczywiście 400) wymienialiśmy szybe na tą z nordglass (w ich autoryzowanym serwisie) i wszystko ładnie spasowane oraz złożone. DO wyboru mają o ile dobrze pamiętam szybę z tym błękitnym paskiem przeciwsłonecznym u góry i bez niego (ta druga nieco tańsza). Wymiana zalezy od warsztatu, powiem jednak, że jakby się zechciało podjechać okolo 100km od Warszawy (wbrew pozorom to nie daleko) to w tej firmie za wymianę biora 100zł plus szyba około 340zł.
Ogólnie ja też mam pękniętą szybę jednak to jest jakieś 25 cm od strony pasażera i nie zamierzam wymieniać dopóki mnie coś do tego nie przymusi (przegląd czy policja, nie wiem), bo na pewno znów się zdarzy jakaś przygoda, że pęknie
Witam, nie mam zamiaru prawić morałów BEZPIECZEŃSTWO NA I miejscu. Mniej ważna jest pozorna oszczędność. Gdy POLICJA zabierze dowód (np. na urlopie, lub w trasie) musisz ponieść dodatkowe koszta. MANDACIK, szybkie szukanie warsztatu(wtedy dowiadujesz się ile kosztuje szyba na szybko), stracony czas i nerwy. Licząc na to że szyba i tak w przyszłości znów dostanie kamyczkiem czy coś podobnego daleko nie zajedziesz
U mnie pęknięcia w ogóle nie widać także policja tego nie zauważy. Może dostrzec rysę, gdy wejdzie do środka auta siądzie na miejscu pasażera i dobrze się wpatrzy w szybę. Byłem także zapytać się w stacji diagnostycznej. Dla nich to pękniecie jest tylko pęknięciem wewnątrz szyby. Rysa, która nie tworzy kanaliku na zewnętrznej jak i wewnętrznej stronie. Przegląd dostanę od ręki. To tak byłem się zapytać dla swojej wiedzy, ale i tak jutro wybieram się do NordGlass. Zobaczymy co oni powiedzą.
Kwestia bezpieczeństa jak najbardziej popieram, nie namawiam do pozostawiania szyby nie wymienionej !
W sprawie kontroli policyjnej to zawsze można wytłumaczyć grzecznie, że szyba "dopiero co" się zespsuła, a jednak gdzieś dojechać trzeba, do domu ewnetualnie warsztatu i nie zawsze ten dowód od razu zostanie zabrany, tak jak nie zabierają dododu za przepalaną żarówkę...
No i z tym mandatem to też chyba nie do końca tak od razu jest.. zalezy kto jak przekona, że to "dopiero teraz"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum