Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam,
z góry przepraszam za dziwną nazwę tematu, nie wiedziałem jak to ująć. Próbowałem znaleźć coś na ten temat na forum ale bez rezultatu.
Zajrzałem pod obudowę rozrządu i to co tam zobaczyłem trochę mnie przestraszyło. Całość delikatnie "zarzygana" olejem - i myślę że to nie aż taki problem bo pasek raczej nie przeskoczy od tak małego wycieku, ale co gorsze na jednym z kół wałka rozrządu(lewym) zauważyłem "bicia" - jak ja to określam. Wygląda to tak, jakby wałek nie był centralnie na środku koła. Myślę że może to być przyczyną zerwania paska w niedalekiej przyszłości.
1. Według Was mogę z tym jeszcze pojeździć?
2. Co może być przyczyną takiego zachowania?
3. Co powinienem wymienić i ile szacunkowo mogą kosztować poszczególne części?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 26, 2012 15:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
to co bije to podkładki pod śrubami. Nie przejmuj się tym, gdyby to koła tak biły, to już dawno byś paska nie miał.
Powinieneś wymienić najprawdopodobniej uszczelniacze na wałkach rozrządu, i/lub na wale korbowym (oczywiście razem z paskiem i napinaczem i może pompą wody, chyba, że niedawno wymieniane) skoro tam jest zarzygane olejem.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
sTERYD, uspokoiłeś mnie trochę, ale jeszcze dla pewności w bliskiej przyszłości sprawdzę wersję zdzicha. Nie mniej, nie podoba mi się że te podkładki nie są umieszczone centralnie. Przydało by się je zmienić, wydaje mi się że przez to koło jest nie wyważone i coś może na tym cierpieć(widziałem jakieś opiłki).
Zamierzam zmienić pasek, mam napinacz manualny - wie ktoś jakie powinny być parametry paska? I czy bez problemu mogę zamienić napinacz na automatyczny? Chcę zrobić to samodzielnie i może nawet pokuszę się o kilka nagrań dokumentujących całą "akcję" - w przeciwieństwie do tego dostępnego na YouTube, zrobię to "na" samochodzie, więc może komuś się przyda.
Nie mniej, nie podoba mi się że te podkładki nie są umieszczone centralnie. Przydało by się je zmienić, wydaje mi się że przez to koło jest nie wyważone i coś może na tym cierpieć(widziałem jakieś opiłki).
daj sobie spokój, to są tylko podkładki. na prawdę ich niedokładne osadzenie nie ma najmniejszego znaczenia. Zresztą mało prawdopodobne, żebyś jakoś dużo tam poprawił
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum