Wysłany: Czw Sie 09, 2012 21:46 [416si] Sprawdzajka VIN czterocyfrowy kod
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1995
Wpisałem numer VIN swego roverka
i co wyszło???
Model Year 1980 rok modelowy (nie musi oznaczać roku produkcji)
i jest problem, auto to 416 si z 95r (seria z lat 95-99)
więc jakaś głupota.
jak to wyjaśnić.
Próbowałem też korzystając z VINu ściągnąć (kupić ) kod kluczykowy, czy zamkowy, ten od odblokowania immobilizera,
z
tej strony
http://www.mgrovercodes.com/eka-codes/
ale pojawił się błąd.
Ktoś może wyjaśnić tą kwestię,
co jest z tym numerem nie tak???
_________________ Najdalej dojechałem swym Roverkiem do ... Я л т а
Ostatnio zmieniony przez Tomahawk Pią Sie 10, 2012 07:43, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 09, 2012 21:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
wielu osobom ( w tym i mi, choć mój R był z 1996 roku) wyskakuje taki rocznik, o ile kojarzę ... więc po prostu nie bierz tego pod uwagę ... co do kodu immo, to nie pomogę ... ja po prostu miałem odczytany przez komputer serwisowy
to proste. Przed bodaj '98 rokiem wszystkie egzemplarze Roverów miały ten sam znak w miejscu oznaczającym rok produkcji/rok modelowy. Jest to 10 znak od początku i masz tam A, co normalnie oznacza rok 1980, ale przed znormalizowaniem tej kwestii na poziomie międzynarodowym w przypadku producenta roverów to był po prostu wypełniacz wolnego miejsca w kodze VIN, dopiero później ten znak oznaczał rok, i w sprawdzajce ten wypełniacz już coś oznacza. Niestety coś zupełnie bzdurnego.
Co do kodu, to dopisz skąd jesteś, może jest ktoś w okolicy, kto Ci może pomóc.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Tomahawk, witam ziomala
kiedyś już chyba ze sobą gadaliśmy na mieście, nie wiem czy nawet nie dawałem wizytówki forum, kojarze blachy, często widzę twoje auto po trasie Ostrołęka-Kadzidło ale kieruje jakaś Pani
co do kodu immo to ja odczytywałem za pomocą komputera T4, który ma Mariusz418 z Warszawy
z tej stronki co podałeś nie byli w stanie mi podać tego kodu, rzekomo nie mieli
Tak, to ja
po czasie plułem sobie w brodę że nie wymieniliśmy się telefonami.
A ta pani to moja druga połówka
(ja chyba muszę kupić drugiego R...) o ile nie stracę cierpliwości to tego który zaniemógł...
napisałem do Ciebie na Priv
ale na wszelki wypadek piszę jeszcze tu
masz może numer do tego kolegi (z T4) Mariusz418
bo urlop mi ucieka a auto nie pozwala na wyjazd
a na forum ostatnio zaglądał niecałe 3 tyg temu więc nie mogę czekać aż odpowie na priv...???
pozdr.
Roverek już u majstra (miejscowego)
najpóźniej jutro powinien już śmigać.
W rozmowie widać było że koleś wie co mówi, i niejednego rowera na dwa koła postawił
(i rozmowa nie zaczęła się od "będzie ciężko", "może być różnie", etc.....)
zobaczymy jak będzie.
[ Dodano: Sob Sie 11, 2012 00:27 ]
ok godz 20 roverek był do odbioru.
piloty wymagały zaprogramowania, zgrany kod.
rano odbieram i dowiem się szczegółów.
na szczęście obyło się bez LAWETY do Stołycy...
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 28 Wrz 2001 Posty: 356 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Sie 11, 2012 08:38 Re: [416si] Sprawdzajka VIN czterocyfrowy kod
Tomahawk napisał/a:
Próbowałem też korzystając z VINu ściągnąć (kupić ) kod kluczykowy, czy zamkowy, ten od odblokowania immobilizera,
z
tej strony
http://www.mgrovercodes.com/eka-codes/
Niektóre wersja mają możliwość ustawienia własne kodu poprzez T4. Jeśli w Twoim aucie poprzedni właściciel go zmienił, to nawet jeśli się uda go ściągnąć, może być nieaktualny.
[ Dodano: Sob Sie 11, 2012 09:38 ]
Tomahawk napisał/a:
ale na wszelki wypadek piszę jeszcze tu
masz może numer do tego kolegi (z T4) Mariusz418
bo urlop mi ucieka a auto nie pozwala na wyjazd
Mariusz jest w tej chwili na urlopie. Pewnie osiągalny będzie po 20.08 lub 22.08.
Piloty działają (dwa)
Kod immo ustalony. - muszę go jeszcze sprawdzić.
Majster nie posiada tego "słynnego" T4 tylko jakieś programy do programowania pilotów i komunikacji z IMMO (różnych marek chyba) - mam nadzieję że nie podał mi jakichś przypadkowych cyfr.
Wg Jego doświadczenia te kody nie działają (w kilku przypadkach próbował)- być może było tak jak opisała Gonia.
Ponieważ mój R powrócił do "jeżdżących" - Mariuszowi w urlopie przeszkadzać nie będę.
Ale dzięki za info.
Jakby się okazało że mój kod nie jest jednak prawidłowy to skorzystam z jego (lub innego posiadacza tej serwisówki) pomocy aby ustalić ten właściwy.
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 28 Wrz 2001 Posty: 356 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Sie 11, 2012 22:05
Tomahawk napisał/a:
Wg Jego doświadczenia te kody nie działają (w kilku przypadkach próbował)- być może było tak jak opisała Gonia.
Te kody, które odczytujesz T4-ką działają. Sprawdzane parokrotnie i parę razy tyłek uratowało. Raz na zlocie, gdy się padł pilot. Telefon do domu z prośbą o podanie kodu, który wcześniej zapisaliśmy książce serwisowej i już można było wracać do domu
Ja akurat nie potrzebowałem kodu w sytacji awaryjnej, ale po odczytaniu nie omieszkałem sprawdzić czy działa .... i działa .... zresztą podobny system mam w obecnym aucie, tylko sposób wprowadzania kodu inaczej wygląda .... ale też działa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum