Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam. Dziś wracając z pracy po przejchaniu 2km i zatrzymaniu się przed skrzyżowaniem wywaliłem oczy ze zdumienia.. Nie szło wbić jedynki, no ale jakoś na siłe się udało i ruszyłem, dwójka weszła elegancko , trójka też, później czwórka tez bardzo ciężko.. przy redukcji znowu czwórka weszła lekko.. jakoś zajechałem do domu, otworzyłem drzwi i odrazu usłyszałem dźwięk łożyska oporowego.. Myślę sobie pewnie sprzęgło , no trudno muszę rozebrać i wymienić wkońcu 250tyś na liczniku już.. Zgasiłem silnik i znowu się zdzwiłem bo jeśli to sprzęgło to biegi na wyłączonym silniku powinny gładko wchodzić a tak nie jest.. Miał ktoś kiedyś podobnie ? Przy pedale sprzęgła nie czuje różnicy.. Proszę o jakieś rady, wskazówki.. Z góry dziękuje za pomoc wszystkim.. Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 14, 2012 22:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jak kolega wyżej, tyle że ja bym wcześniej sprawdził czy ten olej w ogóle jest w skrzyni, bo miałem podobny problem w Civic, 800km przejechane na suchej skrzyni, takie same objawy.
U mnie ostatnim razem kiedy padało sprzęgło było identycznie najpierw w drodze do pracy ciężko zaczęła wchodzić jedynka, reszta biegów działała poprawnie, zdziwiło mnie to ale mówię zobaczę jak wrócę z roboty, problem w tym że nie zdążyłem wrócić z roboty, wsiadłem do auta po pracy, z jedynki przerzuciłem na wsteczny i to był ostatni bieg jaki wrzuciłem... zablokowało wszystko w cholere i na wyłączonym silniku musiałem sporo poszarpać żeby uwolnić bieg i dać się odholować do domu.
Nie chcę kłamać, to było dawno ale jestem przekonany że też myślałem że to skrzynia bo na wyłączonym jakoś ciężko to wszytko pracowało tego dnia.
Po wymianie półosi zmieniłem olej u siebie, ale wlałem około 150ml mniej niż
w zaleceniach na stronie i jedynka wchodziła ciężko i nie zawsze.
Ku mojemu zdziwieniu dolałem po 2 tygodniach 100ml i problem ustąpił.
Jednak oleju w skrzyni do prawidłowej pracy musi być idealnie tyle ile
jest w zaleceniach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum