Wysłany: Czw Sie 30, 2012 23:51 [ROVER414] problem z odpaleniem silnika - brak iskry
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam
Mam dziwny problem. Pewnego dnia podczas pobytu u ojca postanowiłem zrobic male poprawki kosmetyczne w aucie. załozyłem boczek tapicerki od strony kierowcy itp. Postanowłem zdjąć podsufitówke zeby wkleić inny materiał poniewaz stary mi sie oderwał i zniszczył. cały czas niczego nie swiadomy miałem włączone radio. odłączyłem lampke kabinową i wszystkie uchwyty zeby zdjąc podsufitówke.
W koncu postanowiłem odpalić auto zeby sprawdzic czy akumulator zakręci - dosc długo grało w nim radio. No i BUM. auto nie odpaliło, rozrusznik kręcił, pompa działa, swiece mokre ale bez iskry. Brak iskry tak po prostu? przykręciłem lampke i zaczałem ruszać podczas próby zapłonu... przy przestawieniu na "0" odpalił jednak reka mi zdrętwiała i ruszyłem reka po czym zgasl?
nie wiem czy to ma coś wspólnego z zapłonem...
Wszelkie wskazówki mile widziane.Auto mam 100km od domu wiec cięzko stwierdzic przyczyne bo po prostu nie mam czasu wiec nawet najprostsze i najbardziej błahe rozwiazania mile widziane, podejrzewam ze to jakas pierdoła...
nie piszcie mi tylko zeby sprawdzic bezpieczniki bo to juz zrobiłem
Zaznaczam ze kika godzin przed całym zajsciem, wymieniałem kleme od masy bo stara była zasniedziała ale po wymianie odpalił. kable sa w dobrym stanie, wymianiane całkiem niedawno.
Ostatnio zmieniony przez gacek187 Pią Sie 31, 2012 11:10, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sie 30, 2012 23:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum