Pomógł: 11 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 354 Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto Sie 21, 2012 21:58 [R45/MG ZS] Smród spalin w kabinie - zagadka skąd
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2003
Hej,
słuchajcie mam dosyć uciążliwy problem.
W aucie strasznie śmierdzi spalinami...
Dzieje się tak już od jakiegoś czasu bo nie mogę zlokalizować przyczyny , teraz nawet jak się nie jeździ i wsiądzie po kilku dniach do auta to strasznie śmierdzi bo wnętrze już prześmiardło.
Koniecznie muszę się tego pozbyć bo robi się to nie do wytrzymania.
Konkrety :
Układ wydechowy oglądałem pod autem i wygląda na całkowicie sprawny.
Jak otworzy się maskę to wtedy najbardziej wyczuwalny jest ten smród i jest to na pewno zapach spalin a nie oleju , benzyny itp.
Zapach szczególnie robi się uciążliwy i intensywny kiedy włączymy dmuchawę.
Słuchajcie jakim sposobem zdiagnozować gdzie przyczyna tego cholerstwa bo nie długo żona mi się otruje i będzie ? :-(
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 21, 2012 21:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
przerabialem to ostatnio. najpierw sprobuj maksymalnie uszczelnic miedzy grodzia a podszybiem, zwlaszcza w okolicy dmuchawy. widac ze pobiera Ci powietrze spod maski. u mnie na dodatek w grodzi zarfaz pod podszybiem byla dziura zaraz przy wlocie powietrza do dmuchawy.
potem pozostaje znalezienie przyczyny smrodu, nie wiem moze jakas uszczelka poszla na wydechu
Pomógł: 11 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 354 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Sie 22, 2012 16:14
Hej,
układ wydechowy jak pisałem jest sprawny. Wszystko wskazuje na nieszczelny przewód podciśnienia ( ten z plastikowym trójnikiem ) . Kto wie jak on jest demontowany ?
Może być jeszcze dziurawy łącznik elastyczny wydechu ale od góry tak że tego nie widać.
Jeżdżę z takim już rok czasu. Co prawda nie śmierdzi strasznie ale czuć często spaliny w kabinie szczególnie na postoju np, na światłach lub szczególnie przy odpalaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum