Wysłany: Sro Lut 03, 2010 18:21 [R214] Problem z Centralnym zamkiem
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam! Mam problem z centralnym od kąd kupiłem 'roverka
problem jest taki że centralny wogóle nie reaguje (musze otwierac drzwi kluczykiem i resztę od środka (5 drzwi)) immo normalnie się włancza i wyłancza z pilota, miałem spalony bezpiecznik po wymianie w każdych drzwiach coś zaczęło stukać i od tamtej pory cisza... i centralny nie otwiera ani nie zamyka drzwi. Znajomy mechanik twierdzi ze należy wymienić sterownik od centralnego i alarmu, ponieważ mogło dojść do spięcia w tylnej klapie w przewodach i mógł się spalić sterownik? myślicie że to w tym problem? nie chce na darmo ciągnąć się w koszty...
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Mar 17, 2011 16:46, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 18:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zdejmij tapicerke drzwi kierowcy i przyjrzyj sie podlaczeniu porzewodow do silownika (master daje sygnal do centralki a ona na reszte drzwi)
Przyjrzałem się dziś temu podłączeniu przewodów do siłownika i na moje oko wszystko jest wporządku! co mozna jeszcze sprawdzić? czy jedynie pozostaje zmienić ten sterownik od centralnego i alarmu???
miałem spalony bezpiecznik po wymianie w każdych drzwiach coś zaczęło stukać i od tamtej pory cisza... i centralny nie otwiera ani nie zamyka drzwi.
Po mojemu to Ci się siłowniki wszystkie "skończyły" albo jest coś nie tak ze sterowaniem z centralki (sprawdź, czy się pojawia sygnał, gdy naciskasz przyciski pilota).
Mi też kiedyś w R200 siłownik centralnego trzaskał i musiałem założyć nowy.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Sprawdz wiązkę z przewodami w tylnej klapie jeśli jeszcze tego nie zrobiłes.
Bo to zazwyczaj jest głownym powodem nie dzaiłających roznych urzadzen...
Jakiś czas temu znajomy mechanik coś tam grzebał (bo nie działała mi tylnia wycieraczka) zaizolował wtedy przewody które było poprzecierane. Sam sprawdzałem i przewody były wporządku.
[ Dodano: Pon Lut 08, 2010 23:42 ]
piter34 napisał/a:
Po mojemu to Ci się siłowniki wszystkie "skończyły" albo jest coś nie tak ze sterowaniem z centralki (sprawdź, czy się pojawia sygnał, gdy naciskasz przyciski pilota).
Jakieś takie ciche stuknięcie słychać jak naciskam pilota... ale tylko to i nic po za tym.
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 07:27
Poniżej masz schemat podłączenia centralnego zamka w samochodzie.
najczęstszą przyczyną problemów z CZ jest siłownik w drzwiach kierowcy - jeśli on nie działa bądź przewody idące do niego są uszkodzone nie podaje prawidłowych informacji do Alarm ECU i pozostałe siłowniki również nie będą działać. Bardzo rzadko zdaża się problem z samym sterownikiem choć pisałeś, że bezpiecznik do CZ był uszkodzony więc nie można wykluczyć np przepalonych ścieżek w module ale z tym poradzi sobie średnio zaawansowany elektronik. Na pewno na początek warto sprawdzić działanie siłownika w drzwiach kierowcy - szczególnie wbudowanych w niego krańcówek.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Poniżej masz schemat podłączenia centralnego zamka w samochodzie.
najczęstszą przyczyną problemów z CZ jest siłownik w drzwiach kierowcy - jeśli on nie działa bądź przewody idące do niego są uszkodzone nie podaje prawidłowych informacji do Alarm ECU i pozostałe siłowniki również nie będą działać. Bardzo rzadko zdaża się problem z samym sterownikiem choć pisałeś, że bezpiecznik do CZ był uszkodzony więc nie można wykluczyć np przepalonych ścieżek w module ale z tym poradzi sobie średnio zaawansowany elektronik. Na pewno na początek warto sprawdzić działanie siłownika w drzwiach kierowcy - szczególnie wbudowanych w niego krańcówek.
Witam! Wracając do tematu Elektromechanik znalazł przyczynę a dokładnie w sterowniku CZ. była przetopiona kostka(przekaźnik) , zakupiłem nowy (używany) sterownik i dziś po podpięciu niestety nie chce sie połączyć z immo tzn. nie chce sie zgasic kontrolka czerwona?! dodam iż kupiłem tylko sam sterownik!
Koleś widzi rozwiązanie takie iż podmieni ten przeplony przekaźnik i przełoży z tego nowego Niby troche zabawy.. we wtorek jestem umówiony na robote więc zobaczymy co się da zrobić.
Pozdrawiam
Ps- napiszcie co o tym sądzicie?
[ Dodano: Wto Mar 16, 2010 20:04 ]
Siemka! Zamek centralny już działa Dziś mi Elektromechanik podmienił ten sterownik i wszystko gra! Mam takie pytanie jeszcze otóż czy przy zamykaniu/otwieraniu drzwi z pilota powinny mrugnąć kierunkowskazy??? ponieważ u mnie nic nie mruga?
Mam ostatnio problem z centralnym zamkiem w moim Roverze. Otóż przy zamykaniu lub otwieraniu drzwi pilotem przepalał mi się bezpiecznik w komorze silnika. Po kilkukrotnej podmianie bezpiecznika usłyszałem zgrzyty w drzwiach kierowcy.
W chwili obecnej zgrzyty ustały. Alarm się uzbraja i rozbraja, auto mogę normalnie odpalić, lecz nie otwierają się zamki w drzwiach.
Z tego co wyczytałem na forum podejrzewam siłownik w drzwiach kierowcy.
Tylko jak sprawdzić czy on jest faktycznie uszkodzony?
na początek trzeba sprawdzić wiązkę kabli w tylnej klapie,po prawej stronie, jeżeli dalej nie działa to trzeba sprawdzić bezpieczniki pod maską, a jeśli dalej nic to moduł centralnego zamka który jest za głównymi bezpiecznikami u mnie się przepaliła jedna ścieżka, zlutowałem i jest ok
Tak jak podejrzewaliście okazało się, że w przepuście tylnej klapy była poprzerywana izolacja oraz uszkodzona ścieżka na module centralnego zamka.
Robota u elektromechanika na jedno popołudnie za jedyne 50zł
W tylnej klapie kable były popękane , zaizolowałem ale dalej nie działa centralny. Czy to że mam zdezaktywowany IMO ma znaczenie że nie działa centralny?
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 15:31 Rover 214 Si problem z Centralnym
Witam, mam podobny problem, a mianowicie:
Kupiłem Rover 214 Si 1996r,
Gościu mówił że immo p-rzestało działać i jak mechanik rozkodowywał kompa to wtedy tez przestał działać centralny zamek i alarm. Czy można coś z tym zrobić?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum