Wysłany: Sob Wrz 15, 2012 13:23 [ R 416 Si ] Dziwny klekot silnika
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam Wszystkich.
Mam takie pytanie, a mianowicie.
Silnik na zimno po uruchomieniu ma podwyższone obroty jałowe i charakterystycznie klekocze do momentu kiedy się nagrzeje i wtedy również obroty spadają w normę. To wiadomo.
ALE
Przed wyjazdem w góry postanowiłem dolać z 200 ml oleju, ponieważ troszeczkę go przez jakiś czas ubyło i tak mając dobry pomiar na bagnecie pojechałem w góry.
po powrocie kiedy postanowiłem bardziej konkretniej przyjrzeć się czy pod maską w moim pięknym cudeńku ze Spojlerem się nic nie dzieje a robię to często z racji że troszeczkę kosztowna jest operacja Uszczelki pod Głowicą, którą miałem okazję odczuć w swoim portfelu dawno temu, po przejechaniu długich odcinków i kiedy silnik jest rozgrzany , zauważyłem że silnik tak samo klekocze jak po odpaleniu na zimno
Benzyniak a troszkę przypomina pracę diesla.
oleju nie ubywa, układ chłodzenia działa wzorowo, oleju nie ubywa....
Czyżby Wał korbowy? Panewka?
Albo po prostu tak ma być tylko nie zwracałem na to uwagi
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 15, 2012 13:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
albo po prostu pora wymienic olej, kasowniki hydrauliczne reaguja dosc mocno na pogorszenie sie jakosci oleju i motor zaczyna nieco klepac - generalnie w moim silniku juz przy okolo 8 tys km po wymianie zaczyna glowica halasowac ( uzywam mobila 10w40 )
_________________ '99 r400 16k16 sedan JFR na czesci ( anglik ) pytac na priv
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum