Wysłany: Nie Maj 08, 2011 19:54 [R75] Demontaż blendy - problem
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2005
Próbuję zdemontować blendę, lecz niestety dwie z czterech śrub (te po środku) kręcą się w okół własnej osi.
Czy to tylko mi się przytrafiło, czy ktoś z Was też miał taki problem ?
Kwadratowe łebki są wciśnięte w plastik.Mnie obrobiła się jedna ,delikatnie wyrwałem(coby blenda nie pękła) następnie obrobioną śrubę przymocowałem na poksilinie w miejsce gdzie była , trzyma już prawie 2 lata.
Wysłany: Pon Maj 09, 2011 14:52 [R75] Demontaż blendy - problem
No niestety żadne zabiegi nie pomogły, spiłowanie niegwintowanych końcówek śrub aby łatwiej można je było złapać kombinerkami też zawiodło (tak mocno trzymają). Nie pozostaje mi już nic jak tylko ich przecięcie, dzięki Bogu że mam multiszlifierkę
Dziękuję Wam wszystkim za pomoc.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pon Maj 09, 2011 18:57
To niestety jeszcze jeden dowód mojej tezy:
- Właściciel R 75 musi zawczasu kupić wiadro kleju.
W żadnym z moich poprzednich aut nie zużyłem tyle klejów,no ale coś za coś.
To niestety jeszcze jeden dowód mojej tezy:
- Właściciel R 75 musi zawczasu kupić wiadro kleju.
W żadnym z moich poprzednich aut nie zużyłem tyle klejów,no ale coś za coś.
Święte słowa
Ja polecam distal rapid - przeźroczysty. Moje śruby też kręciły się, ale nakręciłem na gwint 2 nakrętki a pod najniższą drugi gwint. Na takiej blokadzie udało mi się odkręcić właściwe nakrętki. To co ukazało się moim oczom woła o pomstę do nieba. Badziew-plastik-badziew-plastik. Angole się nie popisali... (oczywiście dostawała się woda przez połamany plastik..).
ulalala €126,49 za taki badziewny plastik na allegro na pewno nie znajdę blendy po face liftingu, pozostaje szukać na ebay, tylko pytanie pod jakim hasłem na ebay szukać takiej blendy ? chyba jedynie pozostaje mi jechać na myjnie automatyczna i nie zakręcając blendy na 2 ostatnich śrubkach liczyć że czujnik urządzenia do suszenia znów źle obliczy odległość i urwie mi blendę już raz tak miałem w na Orlenowskiej myjni automatycznej parę lat temu, ubezpieczyciel myjni pokrył szkody za nowa blendę, mechanik sprowadził mi wtedy nową blendę za 800zł też po face liftingu wczoraj w nocy na szybkiego z kolegą 21matys próbowaliśmy z tym zadziałać, oświetlenie tablicy rejestracyjnej zadziałało dzięki 21matys ale już sposób wtopienia 2 śrub na gorącym kleju nie przyniosły skutku ... gdyż śruba jest pod takim kątem że nie da się jej przykręcić do bagażnika, macie jakieś propozycje jak to naprawić jak się do tego zabrać ? póki co auto stoi w garażu bez blendy wstyd tak bez niej jeździć....
[ Dodano: Wto Wrz 06, 2011 16:54 ]
coś znalazłem http://www.ebay.co.uk/itm...=item4aabe3d113 ale razem z klapą ale odbiór tylko osobisty.... jak naprawić moją domowym sposobem by miało to ręce i nogi?
0l0, właśnie odwrotnie z tymi blendami, ta którą teraz pokazałeś była montowana po 2001 roku, czyli po lifcie (nie mam na myśli liftu rocznika 2005)
roczniki 1999 pierwsza połowa 2001 miały z tyłu blendę bez znaczka, który był na klapie, na blendzie wytłoczony napis ROVER i kilka innych detali o których pownieneś wiedzieć będąc posiadaczem R75
tak chodzi mi o tą najnowszą 0l0, auto jest mi potrzebne więc zamontowałem blendę na 2 śrubach środkowych jakoś się trzyma ale boki odstają ... sam nie wiem jak się do tego zabrać jak dorobić te boczne śruby....
Właśnie przypomniał mi się mój Ś.P. dziadek i jego sposób naprawy szuflady za pomocą kredki i drutu
Włożenie czegoś do blendy może być trochę problematyczne, ale jak Ci się uda to przyłap klejem (żeby nie uciekało) i myślę, że da radę
tak chodzi mi o tą najnowszą 0l0, auto jest mi potrzebne więc zamontowałem blendę na 2 śrubach środkowych jakoś się trzyma ale boki odstają ... sam nie wiem jak się do tego zabrać jak dorobić te boczne śruby....
A czy taka blenda będzie pasowała do R75 po lifcie (rocznik 2005)?
sebols, przepraszam chaotycznie piszę, chodzi oto że jak bym zamontował starą blendę sprzed liftu to dziury będą widocznie w tych miejscach w którym zaznaczyłem kropkami bo blenda jest za krótka ta sprzed liftu a tak w ogóle ładniejsza blenda jest po lifcie
Nie taki diabeł straszny jak go malują.
Udało mi się uciąć te zardzewiałe śruby, zdemontować blendę i dobrać do środka.
Już wypatrzyłem przerwaną ścieżkę odpowiedzialną za brak napięcia w drugiej żarówce.
Mam nadzieję że uda mi się to potem złożyć do kupy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum