Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam,
Z racji że z tyłu naderwała mi się guma w wycieraczce postanowiłem wymienić cały komplet.
I tutaj znalazłem taki wynalazek jak wycieraczki typu AERO, jakaś niby rewolucja w wycieraniu.
Ktoś to może miał i testował? Może napisać jak się sprawia, czy jakieś problemy z tym są?
Czy może kit na kółkach, fotomontaż nie warty zachodu?
jeśli już to VALEO AERO X-TRM a nie jakiś szit za 20zł
miałem te tańsze, przy większej prędkości zaczęły drżeć na szybie i zostawiać środkiem wodę, także dziękuję ale wolę zwykłe wycieraczki
Szwagier ma takie w Audi A6 i miał w alfie. Zbierają trochę lepiej jak zwykłe, trwałość raczej ta sama choć on mówi, że trochę częściej je trzeba zmieniać niż zwykłe. czasem wystepuje problem ze "skaczą" po szybie jak jest za sucha i masz wtedy efekty dźwiekowe
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Miałem płaskie Valeo, miałem normalne Boscha teraz od roku mam płaskie z makro za kilkanaście złotych i innych już nie chce bo szkoda przepłacać. Zwykłe Bosche powyżej 120km/h zamiast wycierać to skakały po szybie, z płaskich Valeo byłem zadowolony ale na testy kupiłem te z makro i nie widzę różnicy względem tych płaskich valeo oprócz oczywiscie ceny bo nawet jak padną 2 razy szybciej to i tak wchodzi taniej. Nazwy niestety nie pamiętam ale było tego w makro od cholery do różnych aut. Jednak wiem, ze nie wszystkie te tanie sa tak dobre jak te moje bo ojciec ma z tesco czy innego kerfura i strasznie dziwne dzwięki mu wydają te wycieraczki
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
szczerze mówiąc wyglądają podobnie (jak nie identycznie) do tych co ja mam w swoim R. Mam je na samochodzie od kiedy go kupiłem (ponad 2 lata) i nigdy nie narzekałem na nie (no może ciut za krótkie są) niestety teraz już chyba mają dość wiec zbieram się do wymiany.. i zastanawiam się co kupić
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Czw Wrz 20, 2012 19:54
Tylko tak jak koledzy wcześniej pisali nie warto kupować tanich, ja kupiłem 20 pln. za sztuke w markecie jakieś i do tej pory czymś czarnym marzą Wróciłem do starych Valeo i rewelacja choć ten odgłos jak przejada po nie za mokrej szybie jest straszny
Ja kupuję niemieckie ALCA i są OK.
Ze zwykłych to polecam Bosh ale tą wersję z żebrowanym ramieniem bo wtedy są dobrze dociśnięte do szyby przy większej prędkości.
Głównym importerem na Polskę jest firma w której zaopatrzeniowcem jest mój kuzyn i chłop powiedział, że różne już miał ale z tanich te są najlepsze
MG TF 160 srebrny pocisk
a widziałeś Motguma takie płaskie jak tu opisujemy? bo ja nie spotkałem jeszcze.
MG TF 160 srebrny pocisk
Ja też mam MOTOGUM płaską i powiem że dobrze wycierają, są cichsze od zwykłych. mam 510 i 480 i cała przednią szybę ogarniają. Zapłaciłem 35 zł za sztukę, zobacz na stronie producenta gdzie można kupić, u mnie okazało się że mam do sklepu 300m
No widzisz w poznańskich nie było jak szukałem wycieraczek
MG TF 160 srebrny pocisk
Pomógł: 18 razy Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 224 Skąd: Międzylesie
Wysłany: Wto Wrz 25, 2012 12:34
ALCA pośród wycieraczek tanich i zwykłych moim zdaniem jest świetna, z jednym ale - jedynie przez jakis czas.. Dla mnie szyba przednia musi być kryształem jeżdzę ostatnio tylko na nich i w sezonie zjeżdżam ze 3 komplety . Jak założę świeże to często się ludzie dziwią, że tak czysto robią cena detal 8-9zł sztuka
Miałem kiedyś płaskie MOTGUM i byłem zadowolony, potem połamałem zaczep i kupiłem zwykłe. Ogólnie na plus.
Zwykłe, stelażowe BOSCH moim zdaniem lipa.. skaczą po szycie i mażą
VALEO płaskie kiedyś sobie założę
a poza tym, panowie podstawa to czysta szyba (bez robali, lodu, ptasich kup,).. każda wycieraczka ma wtedy łatwiej aha no i dobry zimowy płyn do spryskiwaczy.. bo tanie strasznie wcinają gumki z piór
Ja kupiłem wiosną komplet płaskich wycieraczek w Realu za 12zł/szt. i nie mam jakichś niepokojących objawów j.w. (typu skrzypienie, skakanie), ale jedna z wycieraczek zaczęła po niedługim czasie zbierać stosunkowo słabo.
W przypadku płaskich wycieraczek dużo większe znaczenie ma siła, z jaką są one dociskane do szyby, bo tradycyjne dużo łatwiej (przy zastosowaniu mniejszego docisku) dopasowują się do jej płaszczyzny.
Tutaj też jest pies pogrzebany, jeśli ramiona mają już swoje lata, to dużo lepiej będą się sprawować wycieraczki tradycyjne.
Dużo użytkowników wspomina o super-wyglądzie wycieraczek aero oraz jak to ich samochód dużo nowocześniej wygląda po ich założeniu... Moim zdaniem wygląda gorzej
EDIT PO DESZCZOWYM DNIU:
Moja aero-wycieraczka zbiera naprawdę tragicznie. Dodatkowo to ta przednia przede mną
Zamierzam sobie w najbliższym czasie dokupić 1szt. aero Valeo i zobaczymy czy to niska jakość, czy może czas pożegnać się z tego typu wynalazkiem.
Też się zgadzam co do tych Valeo. Nawet nie ma co oszczędzać na wycieraczkach, skoro te tanie zużywają się po miesiącu jak nie szybciej. Bez sensu taka robota na okrągło. Jak mam te Valeo to mam spokój na dobry rok bo w ogóle się nie zużywają.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum