Wysłany: Sob Wrz 22, 2012 23:56 [MG ZR 160] nowy komputer + immobilizer auto odpala i gasnie
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2002
Witajcie po dluzszej przerwie,
Wybylem moim autem MG ZR na wakacje po paru glebszych udalem sie na dziurawym materacu na srodek jeziora niestety zabralem ze soba kluczyki.
Poszly na dno razem ze mna i z pilotem.
Zakupilem komputer silnika z pilotem i taka czarna skrzynka wymienilem - centarlny zamek dziala, dioda ta czerwona na desce gasnie ale przy probie odpalenia gasnie po 2 sekundach.
Pozniej trzeba odczekac z 30 sekund i znowu bo inaczej mozna krecic rozrusznikiem bez efektu.
Obecnie mam zdemontowana stacyjke i odpalam drutem przez ta kostke przykrecona z tylu stacyjki.
Czy wymienilem wszystko co potrzebne ?
Czy to jakis inny problem ?
Slyszalem ze w innych autach np fordzie kluczyk musi byc w stacyjce - dotykac masy bo sie jakos indukcyjnie laduje ale z tego co wiem w roverze sam kluczyk nie ma nic wspolnego z immobilizerem.
Blagam pomozcie nie dosc ze sie prawie utopilem nurkujac po klucze bezskutecznie to jeszcze nic nie dziala po wymianie
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 22, 2012 23:56 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Tak ale czy w roverze jest tak jak w innych ze ta petla musi byc na stacyjce a nie luzem bo jest jakas indukcja czy cos nie ma pojecia nie znam sie na elektornice
pętla tylko wzmacnia sygnał. Nie musi być na stacyjne, tylko pilot musi być plisko niej. Pętla to jest kawałek miedzianego drutu o odpowiedniej długości
Bede probowac podobno jedyne miejsce gdzie sie da w poblizu to gliwice - byly serwis BMW.
Czy moge wziasc dodatkowo drugi pilot z drugiego auta tak ze po zaprogramowanie bede miec ten i ten drugi ale ten drugi musialby otwierac i moje auto i jeszcze drugie (obecnie dziala na tamtym) czy to jest mozliwe ?
możesz zaprogramować np. że jeden pilot jest do x aut, ale wtedy auta muszą być podpięte do pc i do pamięci muszą mieć wprowadzona częstotliwość pilota
Czyli jak teraz wezme pilot z auta x i pojade gosc zaprogramuje do auta y to w aucie y bedzie dzialac a w aucie x przestanie ?
w aucie x i y bedzie dzialać
Jeżeli do auta jest przypisywany nowy pilot to reszta z pamięci jest kasowana.
Np. jeden pilot CI padł, drugi masz sprawny
kupiłeś dodatkowy pilot to jak pojedziesz na przypisanie pilota do auta to musisz zabrać ze sobą 2 piloty.( tak przynajmniej słyszałem)
Widziałem już jak jeden pilot obsługiwał 2 auta i jak się stanęło miedzy nimi to oba się odblokowywały i blokowały
Ok dzieki tak mi sie wlasnie wydawalo ze sie da. Tzn w przypadku T4 gdy sie dopisuje pilot bo przeciez wtedy sie nawet pilota nie otwiera a w przypadku dorobiania zwyklego u klucznika nie bo on kopiuje pamiec z oryginalu i daje do kosci nowego pilota.
Gdzie tam. Jeśli używany pilot zaprogramujemy do swojego auta, to w poprzednim aucie pilot przestaje działać. Tak mi się przynajmniej wydaje.
tak nie jest. Do pamięci komputera jest wprowadzana dana częstotliwość pilota
Nie częstotliwość a kod emitowany przez pilot.
To tak jak byśmy dorabiali wkładkę do zamka pod konkretny klucz, wtedy jeden klucz otwiera wiele drzwi.
Sztuczka tylko taka że kod pilota jest zmienny, więc IMMO zapamiętuje algorytm pilota.
Później różne kody podstawione pod ten algorytm zwracają jeden i ten sam wynik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum