Wysłany: Czw Paź 11, 2012 05:59 [R 75] jak polaczyc sie z silnikiem przez INPA
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam
Jakiś czas temu kopiłem kabel INPA żeby zobaczyć co w silniku słychać, niestety z ECU w zdane sposób nie mogę sie połączyć. Używałem Programu 5,01 - tu z webasto, LSM i imobilajzerem sie łączył - ECU nie. Miałem tez wersje 3,01 - z niczym mi sie nie łączyło.
Wiem ze wielu osobom udalo sie połączyć przez INPA, wiec nie wiem w czym tkwi problem.
Moje auto to CDT grudzien 2002r
Wybierałem rożne opcje w programie ale głownie E46 i DDE3.0 lub DDE5.0 i nic, błędy i program sie zatrzymywał lub tez pytał czy kontynuować i jak brałem tak to przechodził dalej, ale nie pokazywał żadnych wartości auta
Czy mógłby ktoś powiedzieć jaka wersja programu sie łączy, przez jaki model bmw i którym DDE ?
Kabel chyba jest ok bo z czymś sie tam polaczyl
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 11, 2012 05:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kwestia instalacji oprogramowania.
Poniekąd ten temat był już omawiany tu przy Twoim czynnym udziale w tej dyskusji.
Po poprawnym zainstalowaniu komponentów i odpowiedniej wersji INPA, możesz korzystając z konfiguracji dla BMW E53, połączyć się z silnikiem DDE 4.0 M47. Mnie się udało. Program nie pluł błędami, jak przerwał gdzieś skrypt, to można było odświeżyć i diagnozować dalej.
Należy jednak uważać, bo najprawdopodobniej przez to grzebanie i sprawdzanie różnych wersji udało się spowodować błędy silnika, których INPA nie widział, a T4 odnalazł jako m.in. Eprom Problem. Do momentu skasowania błędów na T4 auto znacznie osłabło, ale nie weszło w znany tryb serwisowy.
Dla pełnej i rzetelnej diagnozy wciąż jednak T4 pozostaje niezastąpione
Podłączając się pod np. Boschowskiego KTS'a też nie wszystkie błędy zostają dobrze zinterpretowane.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum